Gyűrűs napfogyatkozás lesz csütörtökön, távcsővel, speciális szemüveggel akár láthatja is

2021. június 10. – 06:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már május végén tudni lehetett, hogy lesz, de csütörtökön eljött a napja is: gyűrűs napfogyatkozás lesz. Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre. A mostani napfogyatkozás különleges, gyűrűs lesz, ami azt jelenti, hogy még azokon a földrajzi helyeken sem takarja ki teljesen a Hold a Napot, ahol az pontosan középen halad át előtte.

Magyarország most éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el. Míg Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarja ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát. A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12:45-kor lesz, és 13:27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehetnek az ország többi részén: Szombathelyen a belépés 11:57-kor kezdődik, Nyíregyházán 12:12-kor.

Szabad szemmel nem lehet majd észrevenni a jelenséget. Naptávcsővel, speciális szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel viszont jól megfigyelhető lesz.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben kapható, napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatók. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

A jelenlegi gyűrűs napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten látszik.

Ha szeretné megnézni, hogy lakóhelyén mikor és mekkora fogyatkozásra számíthat, ezen az oldalon megteheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!