G. Fodor: Az biztos nem áll fenn Orbánnal szemben, hogy ő diktátor, autokrata, önkényuralom kivitelezője

2021. június 7. – 18:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Orbánnak abban van egy óriási hitele, hogy amit mond, és aki, az azonos. Van ebben egy lényegazonosság. Nem tudsz mást karakter lenni a politikában, mint ami vagy. Ezért működik ez az egész Orbán-történet” – mondta G. Fodor Gábor politológus, a Századvég elnöke a Partizánnak.

Arról is beszélt, szerinte Orbán erős politikai vezető, méghozzá azért, mert „mindig tud mondani legalább néhány olyan dolgot, amit biztosan nem tesz meg, még ha megtehetné is. De megvannak a korlátai is, például az alkotmányos kormányzat keretei.” G. Fodor szerint amit Orbán Viktor csinál, „az nem önkény”, az alkotmány pedig korlátozza őt, mert a miniszterelnök „mindig a létező törvények alapján dönt. A kétharmad erőforrás, arra való, hogy éljen vele, hozzon törvényeket.

Az biztos nem áll fenn Orbánnal szemben, hogy ő diktátor, autokrata, önkényuralom kivitelezője, mert vagy törvényes kereteken belül cselekszik, vagy törvényeket hoz, de azért, mert erőforrása van rá, a választóktól kapta. Ez egy demokratikus politikai konstrukció.”

A Partizán kérdésére, miszerint miben korlátozta magát Orbán Viktor 2010 után, G. Fodor példaként hozta fel azt, hogy annak ellenére vonták vissza a vasárnapi boltzárat, hogy a kormány szerint az helyes lett volna, de a Fidesz megértette, hogy az emberek mást akarnak, ez pedig „egy politikai teljesítmény”.

G. Fodor Gábor a Partizán interjújában – Fotó: Partizán / Youtube
G. Fodor Gábor a Partizán interjújában – Fotó: Partizán / Youtube

Néhány állítás még az interjúból:

  • Magyarországon azért szabadabb a véleménynyilvánítás és sajtószabadság joga, mert nincs PC, vagy még nem olyan erős, míg Németországban például „van egy limitje azoknak a problémáknak, szavaknak”, amikről és ahogyan lehet beszélni.
  • „A politikai csata nem ízlés kérdése. Egy értelmiségi arra büszke, hogy egymással okosságversenyeket játszik, meg arra, hogy van ízlése. De amint egy értelmiségi belép a politikába, vagy csúfosan megbukik, ha nem tudja megváltoztatni az értelmiségi karakterét, vagy felveszi a politika hadállásait.”
  • „Attól, hogy a politikai kampány csúnya dolog, és olyan dolgok vannak benne, amik nem ízlésesek, az a demokrácia velejárója”, hogy egy politikai verseny előtt kampány van, egy „demokratának pedig ezt muszáj lenyelnie”.
  • „Amikor 2010-ben átveszi egy politikai erő a kormányrudat, akkor feladata a jövővel van, annak nem hátrafelé kellene néznie, hanem előre”, mert „a történet nem hátrafelé visz, hanem előrefelé”.
  • Jó viszonya van Habony Árpáddal, de azt nem mondja el, hol van épp, és mit csinál, mert „én egy olyan ember vagyok, hogy a személyes viszonyaimat el lehet földelni, nem adom ki”. Annyit hozzátett, hogy Habonytól például azt tanulta meg, hogy „hülye kérdésekre ne válaszoljak”.

A Partizán interjúját G. Fodor Gáborral itt tudja megnézni, de a Telex is készített vele korábban nagyinterjút, ahol például arról beszélt, hogy ő Amerikában már akár rocksztár és milliárdos lehetne, az egész jobboldal sikeressége Orbán Viktor sikerességén áll vagy bukik, de ha Orbán veszít 2022-ben, akkor átadja a hatalmat, a kormányközeli média pedig akkor eredményes, ha nyer a Fidesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!