Újra tarthatnak diplomaosztókat az egyetemek

2021. június 4. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az aktuálisan hatályban lévő védelmi intézkedésekkel (pl. maszk, távolságtartás) ugyan, de újra tarthatnak az egyetemek diplomaosztót – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a Facebookon. Mint írta, az elmúlt időszak a fiatalok számára is megterhelő volt nemcsak a digitális oktatás miatt, hanem mert kevesebbet találkozhattak a barátaikkal, és mert a szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek is korlátozottak voltak.

„Nagy örömmel jelentem be, hogy az egyetemek megrendezhetik a diplomaátadókat, így várhatóan közel 50 ezer végzős hallgató ünnepelheti méltó módon felsőfokú tanulmányai lezárását. A rendezvények szervezőinek természetesen be kell tartaniuk és tartatniuk az aktuálisan hatályos járványügyi intézkedéseket. A fiatalokat arra kérem, ha még nem tették volna, oltassák be magukat, hogy teljesen felszabadultan vakációzhassanak a nyáron” – írta Schanda.

Ballagásokat már május 25-től lehet tartani a köznevelési intézményekben, óvodákban, iskolákban az udvaron, a vendégeknek (néhány kivételtől eltekintve) pedig végig orrot és szájat elfedő (orvosi, munkavédelmi, textil vagy más anyagból készült) maszkot kell viselniük. A ballagókra ez a megkötés nem vonatkozik.

Az 5 millió beoltott elérésekor életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, számos korlátozást felszámoltak, de alapvető védelmi intézkedések még életben vannak. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol az oltottak és oltatlanok zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A zenés-táncos események egyelőre életkortól és helyszíntől függetlenül csakis a védettségi igazolványokkal rendelkezők által látogathatók, ennek megfelelően a 16 év alattiak még nem mehetnek rendezvényre, ha nincsenek oltva. A csütörtöki kormányinfón erről azt mondták, tervezik, hogy ezen majd változtatnak, abban a 16 év alattiak úgy mehetnének zenés-táncos rendezvényre, hogy csak a felnőtt kíséretüknek van védettségi igazolványa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!