Díszkivilágítást kap a Halászbástya a nemzeti összetartozás napján, a BKK járatain is lesznek változások

2021. június 4. – 05:48

frissítve

Díszkivilágítást kap a Halászbástya a nemzeti összetartozás napján, a BKK járatain is lesznek változások
Trianonra emlékező kiállítás nyílt a Bélyegmúzeumban – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte és a határokon túl is megemlékezéseket tartanak a nemzeti összetartozás napján, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulóján. Az Országháznál kültéri fotókiállítás nyílik, este pedig a Nemzeti Színházban díszelőadást tartanak. Budapesten több forgalmi változásra kell számítani.

Események

  • A központi programok Budapesten délelőtt 9 órakor kezdődnek. Az Országháznál, az összetartozás emlékhelyénél kültéri fotókiállítás nyílik. A „Magyar szemmel” címmel meghirdetett pályázatra érkezett művek közül száz fotót állítanak ki. A tárlatot ezen a hétvégén lehet megnézni.
  • Az Országházban pénteken 10 és 17 óra között díjmentesen megtekinthető a Szent Korona (védettségi igazolvánnyal látogatható).
  • A Nemzeti Színházban 18 órakor kezdődik a díszelőadás.
  • Szintén a központi programok részeként Sátoraljaújhelyen megnyílik a megújult Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont.
  • Budapesten és a világ számos más városában 20.21-kor fellobban „összetartozásunk tüze”. A kezdeményezéshez csatlakozó települések listája megtekinthető itt>>>
  • A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint este a Halászbástyát a nemzeti színekkel világítják meg. A díszkivilágítás szombat és vasárnap este is látható lesz.

Forgalmi korlátozások

  • Pénteken 8.50 és 9.20 között a 2-es és a 2M villamosok nem közlekednek a Kossuth Lajos tér és Jászai Mari tér között a zászlófelvonás miatt.
  • Este vonulásos rendezvényt tartanak 20.00 és 21.30 között a Hősök tere–Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca–Kossuth Lajos tér útvonalon, ezért számos, a BKK járatait is érintő korlátozásra kell készülni a környéken.
  • Várhatóan 20.00 és 20.15 között lezárják az Andrássy út és a Dózsa György út kereszteződését a Hősök terénél, ebben az időszakban a közösségi közlekedés járatai megnövekedett menetidővel tudnak közlekedni a környéken.
  • Az Andrássy úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton a menet haladásának irányában két sávot lezárnak, ekkor az autósok sem használhatják azokat. A keresztirányú csomópontokban 5-10 perces korlátozásokra kell számítani.
  • Előreláthatólag 20.00 és 20.45 között a 105-ös buszok terelve, az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül közlekednek.
  • Várhatóan 20.40 és 21.20 között a Bajcsy-Zsilinszky út József Attila utca és Nyugati tér közötti szakaszára csak a BKK járatai (M3-as metrópótló, a 9-es és a terelve közlekedő 105-ös buszok, illetve a 72M és a 73-as trolibuszok) hajthatnak be.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

(Forrás: MTI és Budapesti Közlekedési Központ)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!