RTL: Az is kaphatott védettségi igazolást, aki nem oltatta be magát és a betegségen se esett át

2021. június 3. – 23:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kiskapunak köszönhetően olyan is hozzájuthat védettségi igazolványhoz, aki nem jogosult rá – állítja az RTL híradója.

A védettséget igazoló kártyát háromféleképpen lehet megszerezni: ha az embernek pozitív tesztje volt koronavírusra, ha beoltatta magát, vagy ha ellenanyagteszttel bizonyította, hogy már átesett a betegségen.

Az ellenanyag-tesztelésnél viszont van olyan labor, ahol nem ellenőrzik a tesztre érkező személyazonosságát, csupán a tajszámot kérik el. Ezt az RTL munkatársa rejtettkamerával is tesztelte. A labort egyébként nem is kötelezik arra, hogy fényképes igazolványt kérjenek a páciensektől.

Így viszont megtörténhet az, hogy valaki mást küld el maga helyett tesztre, és így szerez arról papírt, hogy van ellenanyag a szervezetében.

Aki így igényel védettségi igazolást, az közokirat-hamisítást követ el – mondta el az RTL-nek a Társaság a Szabadságjogokért jogásza. Mindez öt év börtönnel sújtható. A probléma csak az, hogy a lebukás veszélye kicsi, hacsak nem jelenti be valaki a rendőrségen.

Mári Róbert, egy RTL-nek nyilatkozó hazai magánegészségügyi szolgáltató ügyvezető igazgatója szerint hatóságilag kéne bezárni ezt a kiskaput.

Az RTL kereste Gulyás Gergely minisztert azzal kapcsolatban, hogy tervezik-e, hogy szigorítanak a rendszeren, ám a kérdést nem válaszolták meg a kormányinfón.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!