Az érvényes regisztrációja ellenére rendőrök akadályozták meg, hogy a Media1 tudósítója bemehessen a Kúria tárgyalására

2021. június 3. – 17:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes regisztráció ellenére rendőrök akadályozták meg a Media1 tudósítóját abban, hogy bejusson egy Kúriában zajló tárgyalásra, állítja a Media1.

A Veres József és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közötti tárgyalásra és ítélethozatalra Ruszin Zsoltot már május elején regisztrálta a Media1 a Kúria Sajtótitkárságánál. Akkor azt a választ kapták, hogy Ruszin nevét leadták a portán, és a tárgyaláson részt vevő felek beleegyezésével készíthet hangfelvételt és képeket.

Ennek ellenére, amikor Ruszin csütörtökön megérkezett a Kúriához, rendőrök akadályozták meg, hogy bemehessen az épületbe és tudósíthasson. A Media1 cikke szerint a rendőrök azt mondták, hogy ezt kapták utasításba, az viszont nem volt világos, hogy milyen jogszabály szerint járnak el.

Nem sokkal ezután, a Klubrádió és az NMHH Médiatanács elleni, a frekvenciajogosultság meghosszabbításának elutasítása miatti fellebbezés tárgyalására érkezett tudósítani szintén a Media1-től Szalay Dániel, akit szintén nem engedtek be.

Szalay a regisztrációját előző nap, szerdán nyújtotta be, amire a Kúria csütörtökön reggel azt írta, hogy elutasítják, miután nem 24 órával a tárgyalást megelőzően adta be a kérelmét. „Írásban azt kértem, adják meg, hol lehet az utasítás ellen jogorvoslattal élni, tekintettel arra, hogy ez az elutasítás magasabb szintű jogszabályba, a sajtótörvénybe, valamint nemzetközi egyezményekbe ütközik” – írta Szalay, akit a Kúria válasz nélkül hagyott. A Klubrádió ügyében végül elmaradt az ítélethozatal.

Lelkes Péter ügyvéd, a NAV-ot beperlő magánszemély jogi képviselője a Kúria épülete előtt azt mondta a lapnak, hogy a bíróság elnöki titkárságán panaszt emel, amiért a bírósági ítélethozatalról nem készülhetett felvétel, azon nem lehetett jelen a sajtó.

A két üggyel kapcsolatban kerestük a Kúriát, amint válaszolnak a kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!