Egy több mint kétezer éves, vaskori kelta kés eladása miatt nyújtott be vádiratot a pécsi ügyészség

2021. június 03. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Régészeti leletre elkövetett orgazdasággal vádolja a Pécsi Járási Ügyészség azt a férfit, aki eladott egy kelta kést, és azt is, aki megvette azt.

A vádirat szerint a 750 ezer forint értékű vágókés a Kr.e. III-II. századból származik, és az
egy kelta sírtemető illegális feltárása, bolygatása során kerülhetett elő ismeretlen
helyről, olvasható az ügyészség közleményében.

A díszített, vaskori kelta vágókést az ügy egyik vádlottja a pécsi vásárban vette meg egy
ismeretlen embertől, majd az eladta a másik vádlottnak, akitől a Készenléti Rendőrség tavaly augusztusban lefoglalta.

Fotó: Pécsi Járási Ügyészség
Fotó: Pécsi Járási Ügyészség

Mindkét férfi tudott arról, hogy az általuk megvásárolt és eladott kés régészeti leletnek minősül, így az az állam tulajdona. A vádlottak ezzel orgazdaságot követtek el, amelyet a törvény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

Az ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a Pécsi Járásbíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottakkal szemben hozzon büntetővégzést és szabjon ki pénzbüntetést.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom