Látogatóközpontot, kilátót, élményösvényeket és borteraszokat építhet a bortermelő Légli család 800 milliós állami támogatásból

2021. június 1. – 07:02

frissítve

Látogatóközpontot, kilátót, élményösvényeket és borteraszokat építhet a bortermelő Légli család 800 milliós állami támogatásból
Légli Ottó nemcsak híres borász, de balatonboglári önkormányzati képviselő is Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 800 millió forintos állami támogatásból fejlesztik a Légli család szőlőbirtokait Balatonboglár déli részén, az egykor önálló községként létező Szőlőskislakon. A 24.huarról ír, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által biztosított egyedi támogatásból

látogatóközpont, kilátó, élményösvények és borteraszok is épülnek.

A támogatást hivatalosan a balatonboglári önkormányzat kapja, négy konzorciumi partnerrel dolgoznak együtt: mind a négy cég a Légli család vállalkozása. A család tagjai híresek a magyar bortermesztők között, egyikük, Légli Ottó tagja a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának, ráadásul a Fidesz–KDNP boglári önkormányzati képviselője.

Balatonboglár polgármestere, Mészáros Miklós a Facebookon jelentette be, hogy turisztikai attrakció épül a János-hegyen, majd egy videóban azt mondta:

„Balatonboglár hátországában, Kislakon egy igazi szőlőhegy lesz bemutatva, úgy, hogy megmarad a táj érintetlensége, a turisták mégis látogathatják.”

A 24.hu már korábban is írt arról, hogy az MTÜ több százmilliós egyedi támogatásokat osztogat, 2020-ban pedig a fideszes vezetésű Balatonboglár a „János-hegy turisztikai attraktivitásának fejlesztése” céljára 745 millió forintot kért az ügynökségtől.

A település már több mint egymilliárd forint egyedi támogatásban részesült, miután korábban

  • 383 milliót forintot nyert a Várdombi Magasösvény fejlesztésére, amit egyelőre meg sem építhetnek, mert a bíróság kimondta, hogy környezetvédelmi hatástanulmányt kell készíteni.
  • A Gömbkilátó környezetének fejlesztésére 81 millió forint egyedi támogatást kaptak, de Csiszár Szilárd helyi vállalkozó, a Gömbkilátó üzemeltetője a saját cégével is pályázott magaslati akadálypálya és mászótorony építésére a balatonboglári kalandparkban, ehhez 66 millió forintot igényelt. Másik cégével, a Fő-fogás Kft.-vel pedig gumikerekes kisvasút beszerzésére kért 44,9 millió forintot a turisztikai ügynökségtől.

Önkormányzat + Légli család: Útépítésre megy a turisztikai támogatás nagy része

A közel 800 millió forintos támogatás zömét 551 millió Ft-ot, azaz közel 70%-ot a balatonboglári önkormányzat nyerte el a Magyar Turisztikai Ügynökség által biztosított egyedi támogatásból, írta lapunknak egy kommunikációs ügynökség az önkormányzat és a Légli család nevében. Az összeg túlnyomó részét az önkormányzat útépítésre és közművek létesítésére fogja fordítani, hiszen a Szőlőskislaki szőlőhegyen máig nincs kiépített út és közművek sem, annak ellenére, hogy 8-10 bortermelő rendelkezik itt művelt szőlőterülettel, tették hozzá. Az útépítés és közművesítés összesen 40 ha szőlőterület és 30 ingatlan tulajdonosát érinti. A cikkben szereplő látógatóközpontot, élményösvényeket nem a Légli család, hanem a balatonboglári önkormányzat építteti meg, közölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!