Kerti budinak hívott barna bódé miatt áll a bál Balatonalmádi és a balatoni hajótársaság között

2021. június 1. – 06:50

frissítve

Kerti budinak hívott barna bódé miatt áll a bál Balatonalmádi és a balatoni hajótársaság között
Fotó: Kepli Lajos / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Tájékoztatjuk kedves Utasainkat, hogy technikai okok miatt a személyhajózás a balatonalmádi kikötőből határozatlan ideig szünetel” – ha valaki épp most téved gyanútlanul a Balatoni Hajózási Zrt., azaz a Bahart honlapjára, akkor rögtön ezzel a piros figyelmeztetéssel találkozik az oldal tetején. Hogy pontosan mik azok a „technikai okok”, amikre a többségében állami tulajdonban lévő hajózási társaság hivatkozik, nem derül ki az erről szóló hírből, és a Telex megkeresésére sem árulta el eddig a Bahart.

Helyi olvasóink szerint ugyanakkor az egész forrása nem más, mint egy barna bódé, amit Balatonalmádi polgármestere nemes egyszerűséggel csak „kiszuperált kerti budi” jellegű építménynek nevezett a minap a Facebookon.

Ha ennek egyelőre nem sok értelme van, maradjon velünk, mindjárt elmagyarázzuk!

Az önkormányzat sem érti

Az Öregpark előtti balatoni panorámában egy kivágott fa helyén nemrég bukkant fel a barna bódé, ami állítólag a Bahart új hajópénztára lenne. Bár a Balatontipp szerint az építési munkálatok már egy hónappal ezelőtt elkezdődtek, amikor nekiálltak kiásni a közműveket, a helyiek felháborodása csak a múlt hétre eszkalálódott annyira, hogy abból hivatalosan is ügy lett.

Így nézett ki a balatonalmádi móló a bódé nélkül – Fotó: Győrffy Árpád / Balatontipp
Így nézett ki a balatonalmádi móló a bódé nélkül – Fotó: Győrffy Árpád / Balatontipp

Miután az Almádia nevű nyilvános facebookos fórumon valaki rákérdezett arra, hogy mi épül a mólón, a város exjobbikos, függetlenként megválasztott polgármestere, Kepli Lajos szerdán közölte, hogy az önkormányzat is félig-meddig értetlenül áll a történtek előtt. A Bahart ugyanis előzetesen beadott egy fakivágási kérelmet, építési engedélyt azonban biztosan nem kapott, mert ahhoz az önkormányzattól is be kellett volna szereznie egy településképi véleményt.

Az, hogy ennek ellenére felhúzták a „kerti fáskamrára hajazó” konténert, a polgármester szerint jogosan háborította fel a helyieket.

Bár a móló magánterület, ami a Bahart birtokában van, az építkezés közterülete is érintett. Kepli szerint „áldatlan állapotok” alakultak ki a közeli parkban, amikor a közmű bekötések miatt – szintén engedély nélkül – feltúrták a füvet.

A közműmunkálatokról többek között ezt a képet osztotta meg Balatonalmádi polgármestere. Fotó: Kepli Lajos / Facebook
A közműmunkálatokról többek között ezt a képet osztotta meg Balatonalmádi polgármestere. Fotó: Kepli Lajos / Facebook

A polgármester a saját Facebook-oldalán még keményebben fogalmazott. Ott nevezte „kiszuperált kerti budi” jellegű építménynek a bódét, amit a tudomása szerint azért húzott fel engedély nélkül a Bahart, mert „nem akart tovább bérleti díjat fizetni a korábbi pénztárépület tulajdonosának”.

Nagykoalíciós performansz

A Bahart szerdán, a balhé kirobbanása után utólagosan benyújtotta az önkormányzathoz a településképi vélemény iránti kérelmét, ezt azonban a város vezetése az engedély nélküli építkezésre hivatkozva elutasította. Csütörtökön aztán Almádi teljes képviselőtestülete, azaz a fideszesként, a függetlenként és a helyi Aranyhíd Polgári Egyesület jelöltjeiként megválasztott képviselők mindegyike a polgármesterrel együtt vonult a mólóra, hogy jelképesen is kézbesítsék a Bahart részére az önkormányzat határozatát.

Ebben a határozatban egyébként Kepli szerint azt a tevékenységet tiltották meg, amelyet tulajdonképpen már elvégzett a Bahart: az engedély nélküli építkezést.

Ezen kívül a város Facebook-oldalára készített videóban drámai zenére vonuló testület tagjai szimbolikusan körbetekerték a bódét egy sárga, „Életveszély, belépni tilos!” feliratú szalaggal. A polgármester szerint az is jelképes, hogy pártállástól függetlenül minden képviselő együtt tiltakozik a bódé ellen minden eszközzel, ígérete szerint egészen addig, amíg azt el nem bontják.

„Technikai okok”, csak ennyit közölt a Bahart

Szombat óta előidényi menetrend szerint közlekednek a személyhajók a Balatonon. A Bahart települések közötti hajójáratai 9 útvonalon, a sétahajók pedig 10 kikötőből indulnak, de azt már pénteken bejelentette a hajózási társaság, hogy „a személyhajózás a balatonalmádi kikötőből határozatlan ideig szünetel”. A Bahart közleménye „technikai okokra” hivatkozik, hogy ez pontosan mit jelent, arról írásban érdeklődtünk, megkérdeztük, hogy

  • valóban engedélyköteles építkezést végeztek-e el anélkül, hogy lenne építési engedélyük,
  • pontosan miért és meddig szünetel a személyhajózás a balatonalmádi kikötőből,
  • illetve hogy van-e ennek köze a mólóra épített bódé körül kialakult helyzethez.

A hétfő reggel elküldött megkeresésünkre a Bahart a cikk megjelenéséig nem reagált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!