Matolcsy György: A magyar nyelv a gazdaságpolitika különleges erőforrása

2021. május 31. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar nyelv nem csupán a kultúrpolitika ügye, különleges erőforrásként tekinthet rá a gazdaságpolitika is – írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a növekedés.hu oldalon megjelent elemzésében. A téma egyébként nagy kedvence Matolcsynak, legutóbb néhány hete elemezte ugyanezt.

Matolcsy György szerint a nyelvben rejlő értékek új kezdeményezésekre ösztönözhetnek, ha azokat egy hasonlóan gazdag, állandó mozgásban lévő, innovatív gazdaságpolitika segít kibontakoztatni. Mindezt azért is szükségesnek tartja, mert a magyarok értékrendjéhez hozzátartozik a verseny, megbecsülik a munkát, a tudást, és fontosnak tartják a vállalkozás lehetőségét.

A rendszerváltáshoz fűzött remények azonban nem teljesültek, a magyar értékeket a baloldali kormányok figyelmen kívül hagyták. A külső eladósodás felborította az egyensúlyt, az egyéni gyarapodást leállították a kormányzati megszorítások, az egyéni szabadságot korlátozta a magas munkanélküliség. Mindez ellentétes volt a fejlődés iránti vágyakkal, az igazságérzettel, a méltányossággal – írja az MNB elnöke.

Egyáltalán nem meglepő módon Matolcsy György 2010 óta lát kedvező változásokat, és úgy véli, hogy a jegybanki pénzpolitika fordulata kedvezett a vállalkozásoknak, az egyensúly és növekedés gazdaságpolitikai képlete pedig megfelel a magyarok értékrendjének.

Kritikus megjegyzésekkel is élt azonban az MNB-elnök az MTI tudósítása szerint:
megjegyezte például, hogy

  • egységes stratégiaként továbbra is várat magára a hosszú távú magyar versenyképességi program,
  • a felsőoktatás teljes megújítása csak most kezdődött el igazán,
  • a járvány pedig „nemcsak az egészségügy erőfeszítéseit tette láthatóvá, de hiányosságokat is felszínre hozott”.

A jegybank elnöke sürgette a versenyképes innovációs környezet kialakítását, a közlekedési infrastruktúra teljes megújítását, az átfogó tehetségfeltáró program bevezetését, a külföldre irányuló magyar befektetések hatékonyabb támogatását, valamint az állam digitális átállását.

„Sok lépéssel közeledtünk az évi 110 ezer újszülött felé, de még félúton vagyunk, mert csak a lehetséges eszközök felét használjuk” – olvasható az elemzésben, de az sajnos nem derül ki, hogy milyen, gyerekszületéshez vezető eszközökre gondol, és ezek közül minek a használatát hanyagoljuk el.

„Bokor-nyelvünkhöz hasonlóan bokorszerű gazdaságpolitikára van szükségünk, ahol minden ág kifejlett, elég levegőhöz és napfényhez jut minden fiatal hajtás és levél”

– mutatja az utat a záró gondolatok során mindannyiunk számára Matolcsy György.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!