Váratlanul hazahívták, és ki is rúgták a thaiföldi magyar nagykövetet

2021. május 28. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) majdnem egy hónapja visszahívta és elbocsátotta Bus Szilvesztert, a thaiföldi magyar nagykövetet. Ezt nem verték nagydobra, csak onnan lehetett tudni, hogy lekerült a neve a követségi oldalról, jelenleg Bálint Anna Erzsébet az ideiglenes ügyvivő.

A Telex már május 19-én írt a KKM-nek, hogy mi oka volt az elbocsátásnak, arra ez emailre azóta nem kaptunk választ.

Pénteken Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke is arról kérdezte Szijjártó Pétert, hogy miért rendelték haza Bust, ezt a minisztérium előtt állva a Facebookon jelentette be egy videóban. Ő sem érti, hogy ha még nem járt le a megbízatása, akkor miért kellett azonnali hatállyal hazahívni.

Bus az önéletrajza alapján 2015-ig több országan is volt már nagykövet, többek között Sri Lankán, a Maldív-szigeteken, Malajziában és Új-Delhiben is. 2017-ben kapta meg a bangkoki nagyköveti megbízást, előtte a déli nyitásért felelős helyettes államtitkár volt.

Bár a Telexnek még nem, a Hvg-nek már válaszolt a KKM. Azt írták, hogy „Bus Szilveszter 1991 óta volt a Külügyminisztérium állományában. Bangkoki külszolgálata 2021. április 30-án lezárult, már nincs a KKM állományában.” Arra, hogy miért volt szükség a lépésre, nem válaszoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!