A TEK fogta el a milliárdos adócsalás irányítóját

2021. május 28. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Országos akcióban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy dunántúli család által irányított őrző-védő céghálózatot – írta honlapján a NAV. A NAV nyomozói a Terrorelhárítási Központ támogatásával csaptak le a bűnszervezet vezetőjére, aki két társával már letartóztatásban van.

A kiterjedt céghálózatban több száz vagyonőrt foglalkoztattak sűrűn váltott bukó cégeken keresztül. A bérhez kapcsolódó adókat, járulékokat nem fizették meg, fiktív számlákkal a fizetendő áfát is csökkentették. Több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek, és jelentős piaci előnyt is szereztek a személy- és vagyonvédelmi szektorban.

A bűnszervezet fegyverekkel és harcművészeti képzettséggel is rendelkező vezetőjét nagytestű kutyákkal őrzött külterületi ingatlanjában fogta el a Terrorelhárítási Központ (TEK). A hatalmas birtokon fogták el a bűnbanda egyik ukrán állampolgárságú tagját is, akiről kiderült, hogy lejárt okmányokkal, engedély nélkül tartózkodik Magyarországon.

A pénzügyi nyomozók 25 helyszínen kutattak bizonyítékok és a gyanúsítottak után. Az egyik fő gyanúsított megpróbált elszökni a helyszínről és elrejtőzni, de elfogták és őrizetbe vették. A szervezet vezetőjének farmján egy illegális üzemanyagtöltő-berendezést és több ezer liter gázolajat is találtak, amelyről a NAV megállapította, hogy nem felel meg a szabványoknak.

A nyomozók nagy összegű követeléseket tudtak biztosítani, és bankszámlákat, ingatlanokat is zár alá vettek csaknem egymilliárd forint értékben, így az okozott kár jelentős része megtérülhet. A nyomozás különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. A szervezet vezetői – ha bűnösségük bebizonyosodik – 20 évet is kaphatnak.