Hvg: Az önkormányzati választások előtt már kézről kézre járhattak a Borkai-felvételek

2021. május 25. – 08:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Borkai Zsolt szerint az adriai buliját bemutató Ördög ügyvédje bloggal a 2019-es önkormányzati választásokat akarták befolyásolni, a szövegeket egy professzionális blogger készíthette – mondta a botrány után újraválasztott, majd később lemondott polgármester a rendőrségi tanúvallomásában.

A Hvg.hu cikke szerint a felvételek útját követve nem lehet eljutni az Ördög ügyvédjéhez, de az feltárható, milyen körökhöz juthatott el az anyag. A felvételek először 2018 tavaszán kerültek F. Gáborhoz és F. Klaudiához, ahonnan a Dózsa György úti autóbaleset után éppen házi őrizetét töltő M. Richárdhoz is került egy pendrive, rajta a felvételekkel. Ha videó nem is, képek biztos eljutottak F. Gábor anyjának élettársához, Póczik Józsefhez, aki elvitte azokat Borkainak.

A portál szerint a Fidesz felső vezetése egy évvel a botrány kirobbanása előtt tudott a felvételekről, Kubatov Gábor pártigazgató pedig ismerte F. Gábort is. Van olyan tanúvallomás, amely szerint Borkai ellenzéki kihívója, a DK-s Glázer Tímea is értesült 2019 augusztásban az anyagról. Egy vallomás szerint ugyanakkor Glázer azt mondta, hogy a DK szerint Borkai túl erős, nem tudnának mit kezdeni a felvételekkel, illetve pénzük sincsen rá. Egy szereplő arról is beszélt, hogy tudomása szerint végül ingyen átadták a felvételeket a DK-nak.

Glázer a Hvg.hu-nak tagadta, hogy találkozott volna ebben az ügyben Póczik Józseffel, ugyanakkor a lapnak több egymástól független forrás is azt állította, hogy 2019 nyár végén több ellenzéki vezető is tudott az anyagról. Sőt, volt, aki azt mondta, hogy egy vezető ellenzéki figurához is eljutottak a felvételek, ám ő sem kezdett velük semmit, mert attól tartott, hogy kamu, illetve hogyha nyilvánosságra hozzák, a Fidesz is előszed egy kényes ügyet valamelyik ellenzéki politikusról.

A lap mindenesetre abban biztos, hogy 2019 őszén két, a Fideszhez közeli személy győzködte F. Gábort, hogy álljanak le a zsarolással, viszont „az akkor már erősen szétcsúszott fiatalember valóban elveszítette a kontrollt a felvételek fölött, amely ekkor már kézről kézre járhatott”.

Borkai Zsoltról és ügyről korábbi cikkeinket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!