Az Alkotmánybírósághoz fordultak a távozó egészségügyi dolgozók a végkielégítésük miatt

2021. május 20. – 09:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ötezren nem írták alá a március elsejétől hatályos új egészségügyi szolgálati jogviszonyt a magyar egészségügyben dolgozó szakápolók és orvosok közül, így meg is szűnt a munkaviszonyuk, ezután pedig egy–három havi végkielégítést kaptak, holott a jogviszonyuk hosszától függően közalkalmazottként akár nyolchavi bérnek megfelelő összeg is megillethette volna őket.

A Világgazdaság cikke szerint emiatt a vélelmezett jogsértés miatt fordultak többen az Alkotmánybírósághoz: az ügyben a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért), a Magyar Helsinki Bizottság és a Magyar Orvosi Kamara is segíti őket. A TASZ a Helsinki Bizottsággal és a MOK-kal közösen készített egy beadványt, amit május 17-ig, kitöltve elküldhettek az Alkotmánybíróságnak az érintettek.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke úgy véli: a korábbi közalkalmazotti jogállás szerint kellett volna a végkielégítéseket intézni. Ehelyett azonban egy új, a távozókra vonatkozó jogszabállyal korlátozták ezt le, ami a kisebb végkielégítést biztosította a korábbi nagyobb helyett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!