Több mint 3 milliárd forintnyi áfát csaltak el, azt hazudták, hogy parfümöt exportálnak

2021. május 19. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Egy férfi 2017 óta olyan bűnszervezetet vezetett, aminek tagjai úgy tettek, mintha parfümöt, táplálékkiegészítőket exportáltak volna és több mint 3 milliárd forintnyi áfát csaltak el – áll a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közleményében.

A bűnszervezet vezetője 2017-ben kiépített egy többszintű belföldi, valamint Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában bejegyzett társaságokból álló céghálózatot. Ezeket a társaságokat vagy a bűnszervezet tagjai, vagy strómanok vezették.

Az áfacsalást úgy követték el, hogy a vezető három társasága úgy tett, mintha parfümöt és táplálékkiegészítőket exportálna.

„A külföldre, Szlovákiába kiszállított árut hamis dokumentumokkal visszaszállították Magyarországra azért, hogy azokat – a céghálózaton keresztül átszámlázva – a bűnszervezet vezetőjének ügyvezetése alatt álló cégek folyamatosan, havi több alkalommal ismételten exportálják és így a férfi a három cég nevében, 2017 óta az áfát folyamatosan jogosulatlanul visszaigényelte.”

Összesen 3 080 635 000 forint kárt okoztak a magyar költségvetésnek.

A NAV külföldi hatóságokkal és az Eurojust-tal közreműködve egyszerre több helyen tartott házkutatást, ami alatt könyvelési iratokat és több mint százmillió forintos ingatlanokat foglaltak le, és elkapták a bűnszervezet hét tagját. A bűnszervezet vezetőjét 2020 november 26-án tartóztatták le.

A letartóztatását az ügyészség három hónappal akarja meghosszabbítani, mert szerintük fennáll a bűnismétlés és a bizonyítás megnehezítésének esélye. A Tatabányai Járásbíróság a gyanúsított kihallgatása után dönt majd az indítványról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!