Jakab Péter hajnalban a Parlament falára vetítve üzent, a kijárási tilalom megszegése miatt indulhat ellene eljárás

2021. május 19. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sejtelmes videót rakott ki nagyjából hajnali 2 órakor Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje, amin az látszik, hogy a rakparton készenléti rendőrök társaságában van. A poszthoz mindössze annyit írt, hogy

Az igazságot elhallgattatni, nem lehet! Részletek hamarosan...

Próbáltuk megtudni a rendőrségtől és a Jobbik sajtósaitól, hogy mi történt, utóbbiaktól azt a választ kaptuk, hogy Jakab Péter a Facebook-oldalán fog tájékoztatni az esetről.

Reggel 9 órakor Jakab újabb posztot rakott ki, amiből az derült ki, hogy azért intézkedhettek ellene a készenléti rendőrök, mert a Parlament falára vetített egy üzenetet, miszerint „Fizessenek meg a tolvajok!” Jakab a posztjában csak annyit írt, hogy hamarosan elmondja, miért kellett ezt megtennie.

Egyelőre várjuk a BRFK válaszát arról, hogy indítottak-e eljárást a képviselő ellen, akinek ugyan mentelmi joga van, de a kijárási tilalmat legalábbis a posztja időzítése szerint megszeghette. Amint választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Frissítés: Jakab Péter ennyivel egészítette ki az éjszaka történteket a Facebook-oldalán: „Éjszaka kivetítettem két közveszélyes figurát a Parlament épületére. Egy miniszterelnököt, meg egy strómant. Még a képük is annyira veszélyesnek tűnt, hogy pár percen belül két kormányőr és egy kisbusznyi rendőr gyűlt körém, hogy megvédjenek tőlük. Közben igazoltattak, ami eltartott vagy fél óráig, de tudom, hogy csak a munkájukat végezték. Hamarosan mi is adunk nekik feladatot bőven”.

Arról nem ír, hogy az igazoltatáson kívül történt-e bármi más. A BRFK a kérdéseinket az ORFK-nak továbbította, választ azonban továbbra sem kaptunk.

Frissítés 2: Az ORFK-tól 13:43-kor kaptunk választ kérdéseinkre. Mint írták, „az Országgyűlési Őrség 2021. május 19-én 1 óra 21 perckor érkezett jelzése szerint egy ötfős társaság az Idősebb Antal József rakparton projektorral arcképeket vetít az Országház falára. A Készenléti Rendőrség közterületi járőrszolgálatot ellátó állománya 1 óra 27 perckor intézkedést kezdeményezett. Jakab Péter országgyűlési képviselő igazolta magát, majd elmondta, hogy véleménynyilvánítás céljából vetített arcképeket az Országház falára és a társaság további négy tagja a sajtó képviselője. A rendőri intézkedés az igazoltatást követően lezárult, a rendőrök tájékoztatták a képviselőt panasztételi lehetőségéről, amelyet tudomásul vett, majd mind az öten távoztak a helyszínről.

A Készenléti Rendőrség a rendőri jelentést – a védelmi intézkedések megsértése miatt – megküldi az illetékes szabálysértési hatóságnak”.

Megkérdeztük Jakab Pétert, hogy miért a kijárási tilalom ideje alatt akciózott, a válasz szerint azért, mert tudta, hogy akkor kapcsolják le az Országház díszkivilágítását. Jakab arra a kérdésünkre, hogy kapott-e a helyszínen figyelmeztetést arról, hogy megsérti a védelmi intézkedéseket – ami feltehetően a kijárási tilalmat jelenti –, azt válaszolta, hogy se tájékoztatást, se figyelmeztetést nem kapott, és arról sem, hogy esetleg eljárás indulhat ellene. Arra a kérdésünkre, miszerint ha indul eljárás, kíván-e panasszal élni, azt felelte

„miután képviselői munkavégzés miatt voltam közterületen, így jogszerűen tartózkodtam ott. Ha emiatt eljárás indul, természetesen panasszal élek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!