Több pontban is tisztességtelennek minősítette a bíróság egy országos ingatlanközvetítő általános szerződési feltételeit

2021. május 19. – 12:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeresen támadta meg az ügyészség egy országos hálózattal rendelkező ingatlanközvetítő általános szerződési feltételeit, amelyeket a bíróság több pontot is tisztességtelennek minősített – írja az MTI a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása alapján.

Az ügyészi kereset alapján megerősítette a bíróság, hogy egyebek mellett:

  • A kizárólagos megbízásra irányuló rendelkezések sem zárhatják ki azt, hogy az eladó maga értékesítse a saját ingatlanát.
  • Tisztességtelen az is, ha az ingatlanközvetítő az ajánlati biztosíték 50 százalékát ügyintézési díj jogcímén minden esetben megtarthatja, akkor is, ha a közvetítés sikertelen. Az ajánlati biztosíték az ún. pénzzel megerősített vételi ajánlat.
  • Tisztességtelen, ha az ajánlati biztosíték devizaneme (pl. euró) és a kiállított számla (pl. forint) eltérésekor a biztosítékot a számla kiállításának napján érvényes deviza eladási árfolyamával számolják.
  • A nem elég pontosan letisztázott megtérítési kötelezettség is tisztességtelen, mert nem egyértelműen a szabályok, hogy mikor kell fizetni.
  • Tisztességtelen, ha nem az ingatlanközvetítő által nyújtott szolgáltatás mértékéhez (hogyan hirdet, hányszor mutatja meg), hanem a megbízási díjhoz szabnak egyfajta átalánydíjat.
  • Tisztességtelen, ha az eladó szerződésszegése esetén megszabják, hogy az eladó kötbért és megbízási díjat is fizessen.
  • Tisztességtelen, ha a közvetítő adott körülmények esetén (pl. kevés érdeklődő vagy vételi ajánlat) maga dönthet az eladási ár csökkentéséről.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!