Vigye el a Nyugatinál lekötött bringáját, vagy intsen neki búcsút örökre

2021. május 18. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sok helyen nem viszik el a bringatároló helyeket foglaló roncsbicikliket, de van olyan kerület, ahol igen. Ilyen például a VII. kerület, ahol a Magyar Kerékpárosklub bejelentése nyomán felszabadítottak a roncsok miatt alig használható biciklitárolókat.

De nem csak a VII. kerületben szállítják el a biciklitárolókat elfoglaló roncsokat, a Nyugati pályaudvaron a MÁV is a holland módszert követi: figyelmeztet, majd felszabadítja a biciklis parkolóhelyet. A parkoló bringákra tűzött klasszikusan fóliázott A/4-es lap szerint június 10. után a társaság levágja a tárolóban felejtett roncsokat. Mivel szerintük őrzési kötelezettségük nincs, utána azt tesznek a bringákkal, amit jónak látnak, elszállítják, de fel is használhatják:

A Nyugatinál sokáig nagyon kevés lekötésre alkalmas hely volt, míg tavaly tavasszal a Westend felőli oldalon jelentősen bővítették, az új helyek is egyből megteltek.

Halász Áron a Magyar Kerékpárosklub nevében üdvözölte a lépést. Tavaly a fővárosban 15-20 százalékkal bringáztak többen, mint 2019-ben. Mivel a kerékpárosok számának robbanásszerű növekedését nem követi a bringás parkolóhelyek számának növekedése, kívánatos lenne, ha a kevés helyet nem a roncsok foglalnák el. Sok helyre ráférne a bővítés, mivel a jó idő beköszöntével és a teraszok nyitásával még tovább nő a bringázók száma. Ehhez képest az olyan forgalmas sétálóutcákban, mint például a Lövőház utca is csak 10-15 kerékpár lekötésére van lehetőség.

Vannak azonban fejlesztések is, a VI. kerületben 21 új helyen, összesen 52 korszerű, férfi és női biciklik kényelmes elhelyezését egyaránt biztosító, felmatricázott kerékpártámaszt telepítenek. További két helyszínen pedig a már meglévő támaszokat rendezik forgalomtechnikai szempontból. Az új támaszok helyét az önkormányzat a Magyar Kerékpárosklub Budapest Belvárosi szervezetével egyeztetve jelölte ki. Ennek megfelelően több óvoda, iskola előtt is lesz bringatámasz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!