Schiffer Karácsony angoljáról: Hitvány és képmutató az egész kampány

2021. május 18. – 05:02

frissítve

Schiffer Karácsony angoljáról: Hitvány és képmutató az egész kampány
Lengyel-Szabó Péter / Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Nem fontos kompetencia, hogy egy miniszterelnök tudjon angolul – mondta a Telexnek Schiffer András, az LMP korábbi frakcióvezetője és társelnöke. A hivatásszerű politikától visszavonult, de közéleti kérdésekben rendre megszólaló ügyvédet a Telex Magyarázó következő, Karácsony Gergelyről szóló részéhez kérdeztük.

A főpolgármester angoltudása körül kipattant vitában arra voltunk kíváncsiak, hogy Karácsony jól tette-e, hogy egy hete kitette az asztalra, hogy Orbán beszélt angolja minden bizonnyal jobb, mint az övé. Schiffer szerint Karácsony jobban járt azzal, hogy ő kezdeményezte a témát, mintha kideríti róla a kormánysajtó.

Az egykori politikus – aki öndefiníciója szerint nem tartozik Karácsony szavazói közé, és az LMP szakadásakor komoly konfliktusuk is volt – szerint sehol sincsen előírva, hogy „csak felső-középosztálybeli arcok versenyezhetnek a főhatalomért egy országban”. Már pedig az az elvárás, hogy aki a főhatalomban van, az az anyanyelvén kívül feltétlenül beszéljen más idegen nyelvet, azt üzeni, hogy aki ma Magyarországon nem része a felső-középosztálynak, az ne is pályázzon a közhatalomra. „Én pedig baloldaliként ezen mélységesen fel vagyok háborodva” – tette hozzá.

„Mindenki pontosan tudja, hogy aki nem felső-középosztálybeli családba született, vagy nem keverte be magát a felső-középosztályba – klasszikust idézve – a szerencsének, a jó Istennek és Orbán Viktornak köszönhetően, annak nem biztos, hogy megvan a lehetősége arra, hogy rendes nyelvtudással vértezze fel magát”

– mondta Schiffer, aki szerint érdemes megnézni, hogy milyen minőségű nyelvoktatás van az egyetemeken.

Schiffer szerint „rendkívül hazug és hipokrita az egész kampány”, mert pontosan tudja mindenki, hogy Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter akárhogy tudnak angolul, hivatalos tárgyalásokra tolmáccsal mennek, „mert ez a világ rendje”.

Márpedig miniszterelnökként az az igazi feladata valakinek, hogy lebonyolítsa a hivatalos tárgyalásokat, és ez akár elektronikus eszközön keresztül, akár élőben történik, mindig van ott tolmács. Azért, hogy nehogy véletlenül félreértéseken múljanak diplomáciai kapcsolatok

– mondta az egykori politikus.

Schiffer szerint „hitvány és képmutató” a nyelvtudás körül zajló kampány, ráadásul eltereli a figyelmet a lényegi dolgokról. Szerinte a főpolgármester kompetenciáit sok minden miatt meg lehet kérdőjelezni, de a nyelvtudása éppen nem tartozik ebbe a tárgykörbe.

A Karácsony Gergely karakterével és politikai pályájával foglalkozó portrévideónkat hamarosan láthatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!