Napirend előtt szólalnak fel az ellenzéki képviselők, mindenre Gyurcsány a válasz a kormány részéről

2021. május 17. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ötnapos üléssel folytatja munkáját a parlament. A hétfői ülés a közelmúltban meghalt Kovács Gábor korábbi KDNP-s képviselőre emlékezéssel indult, majd napirend előtti felszólalásokkal folytatódott.

Tordai Bence első felszólalóként arról beszélt, hogy 2021. május 15-e a vég kezdete az Orbán rezsim számára: ekkor jelentette be szülőfalujában Karácsony Gergely, hogy elindul a miniszterelnök-jelöltségért. Tordai szerint az Orbán-kormány folyamatosan harcol, mesterségesen gerjesztett megosztottságot használnak az emberek összeugrasztására, de az ország beleunt az urizálásba, lopásba. Tordai szerint Karácsony már bebizonyította, hogy képes legyőzni a hatalom emberét, ezt újra meg fogja tenni.

Szerinte a kormány már látja, hogy bukni fog, és el is kezdett csomagolni, de nem úgy, mint az egyszeri hotellakó, aki a viszi a miniszappant, hanem úgy, hogy viszik az ágyat, asztalt, tévét.

Orbán Balázs reakciójában azzal kezdte, hogy Tordai nem beszélt a járványról, így megteszi helyette: a járvány harmadik hullámának nehezén túlvagyunk, az oltások jól állnak az országban, ne hallgasson senki az oltásellenes hangokra. Orbán szerint a baloldal már szavak szintjén sem foglalkozik az emberek mindennapjait érintő problémákkal, csak az előválasztással foglalkoznak. És a Tordai által emlegetett Karácsony pedig csak Gyurcsány Ferenc embere, ahogy főpolgármesterként a városházát is Gyurcsány embereivel pakolta tele. Orbán szerint az is probléma, hogy Karácsony mind a nyelvvizsgájáról, mint a tudományos fokozatával kapcsolatban nem mondott igazat. Illetve hozzátette, Karácsony indulásával a budapestiek elvesztettek egy főpolgármestert, aki csak politikai ugródeszkának tekinti ezt a pozíciót.

Ungár Péter az előválasztásról beszélt, illetve arról, hogy a többség érdekében kormányozna a közös ellenzék, Rétvári válaszában Gyurcsányról beszélt, aki milliárdos. Az ellenzék pedig megint Gyurcsány hatalmát igyekszik előmozdítani. Rétvári szerint Ungár arról beszél, hogy ők nem milliárdosok emberei, hanem segítenek az embereknek, miközben Gyurcsány Ferenc és Soros György érdekeit szolgálják ki. Külföldi érdekeket fognak szolgálni, külföldről kapják a pénzt, sorolta Rétvári.

Gyurcsány Ferenc azzal kezdte, államférfit nem lát egyet sem, ha ránéz a kormánypárti frakcióra. Majd azzal folytatta, vannak, akik nem tudnak szót emelni magukért, akik nem tudják képviselni önmagukat: azok, akiknek még nincs képviseleti joga, vagy meg sem születtek. „A jövő Magyarországáért szeretnék szólni” – fogalmazott. Azokért, akiknek a következő évtizedekben ki kell fizetniük a mi korosztályunk nyugdíját teljes egészében, mert „önök 3 ezer milliárd magánmegtakarításra tették rá a kezüket és költötték el”, azokért, akiknek lehetőséges sem lesz állami földeket bérelni, mert Mészárosnak meg Csányinak több földje van mint az Esterházy családnak volt, azokért akik saját egyetemüket képviselve már nem tudnak beleszólni az egyetem,ük működésébe, akik fogják fizetni azokat a hatalmas kölcsönöket, amiket az Orbán-kormány felvesz a Budapest-Belgrád vasútvonalra, vagy a Fudan egyetemre.

Amikor önök azt hiszik, hogy a következő kormány mozgásterét szűkítik, tévednek, a következő generáció lehetőségeit szűkítik

– mondta és hozzátette, a Fidesz a jövő generációjának tolvaja.

Dömötör Csaba úgy reagált, kérdés, hogy Gyurcsány a nagy lopott budai villából ide jőve milyen érzéssel mondja másokra, hogy tolvaj. Azt, hogy ki lehet államférfi és ki nem, majd a választók és a történelem eldönti. De felvetette a volt miniszterelnöknek azt is, miért nem gondoltak a következő generációra, amikor a magyar ipar nagy részét eladták, amikor megnövelték az államadósságot, megnyirbálták a családtámogatásokat. Hozzátette, ezzel szemben az Orbán-kormány épp adómentességet ad a fiataloknak.

Ezután az előválasztásról beszélt, ami a megfogalmazása szerint

„egy előre lezsírozott dolog”.

Majd feltette a kérdést, hogy mi az a teljesítmény vajon, ami méltóvá tenné Karácsonyt a miniszterelnökségre, hiszen két év alatt egyáltalán nem bizonyított polgármesterként.

Jakab Péter azzal kezdte, hogy Szijjártó arról beszélt, egész Európában Magyarország kezelte a legsikeresebben a válságot, majd feltette a kérdést: az-e a siker, hogy 30 ezer magyar halt meg, hogy félmillió magyar vesztette el az állását, hogy rengeteg egészségügyi dolgozót „üldöztek el” a kórházakból. Vagy az, hogy az állami vagyont sikerült fideszes alapítványokba pakolni, hogy a gyerekeinket is eladósították Kínának, fogalmazott a jobbikos képviselő. Majd úgy fogalmazott:

Jut eszembe, mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok?!

Ekkor Kövér László házelnökként figyelmeztette Jakabot, hogy utoljára figyelmezteti; el fogja venni tőle a szót, és megkérte, ne sértegesse a képviselőtársait.

Ugye önről is lehet ez a véleményem?

– kérdezte erre Jakab Kövértől, aki erre azt mondta: „legyen szíves, üljön le, öntől megvontam a szót”, majd kikapcsolta Jakab mikrofonját.

Az MSZP-s Tóth Bertalan arról beszélt, hogy a Fidesz politikája élősködő politika. Az Orbán kormány és a fideszes elit 11 évnyi parlamenti kétharmad után Tóth szerint megmagyarázhatatlan hogy „miért hagyták lezülleszteni az egészségügyet, miért kellett 5 ezer orvost, ápolót elüldözni, miért zsigerelik ki az önkormányzatokat”. Az MSZP-s képviselő szerint a Fidesz-rezsim csak a lopással foglalkozik, kínai és orosz pénzzel teletömik a zsebüket és kiárusítják az országot, mondta.

Reakciójában Schanda Tamás arról beszélt, hogy az MSZP kormányzása nem szólt másról, mint a saját önös érdekek figyelembe vétele, a magyar emberek érdekeinek pedig totális figyelmen kívül hagyása. Hozzátette, az egészségügy sokkal jobb helyzetben van, mint ahogy az MSZP-s kormány hagyta, abban az időszakba munkanélküliség csúcson volt, a foglalkoztatottság rekord alacsony szinten állt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!