Svéd mintára készülő ferde liftek lesznek majd a 3-as metró felújított állomásain

2021. május 15. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

A 3-as metró felújításának egyik nagy újítása lesz, hogy akadálymentesítik az állomásokat, hogy mozgáskorlátozottak, valamint idősek, kismamák könnyebben tudják megközelíteni a szerelvényeket.

A belvárosi állomásokon úgynevezett ferde lifteket alkalmaznak majd. Hogy mi az a ferde lift?

Erről a magyarepitok.hu írt részletesebben. A magyar metróban stockholmi mintára építenek majd a belvárosi állomásokra ilyen szerkezeteket. Ezeknek a lifteknek a lényege, hogy gyakorlatilag földalatti siklókról van szó, a mozgólépcsők mellett futnak majd.

Azért van szükség erre a megoldásra a belvárosi állomások (Semmelweis Klinikák, Corvin-negyed, Kálvin tér, Ferenciek tere, Nyugati pályaudvar, Arany János utca) esetében, mert ezeken a részeken nem lehet csak úgy új liftaknákat fúrni, annyi a mindenféle vezeték és cső a különösen mélyen fekvő metróalagút és a felszín között. Ezért praktikusabb a meglévő vájatokat használni.

A ferde lifteket úgy tudják majd beépíteni, hogy azokon az állomásokon, ahol négy mozgólépcső üzemelt egymás mellett, a felújítás után már csak három fog, a negyedik helyén fut majd a ferde lift. Azokon az állomásokon pedig, ahol három mozgólépcső volt, ott a modernebb, kisebb területet elfoglaló mechanikájú és a korábban megszokottaknál valamivel keskenyebb mozgólépcsőket alkalmaznak majd. Hogy ez milyen hatással lesz majd a mostanra nagyjából kialakult, egyik szélen a kényelmesek, másik szélen a sietősök feloszlásra a mozgólépcsőkön, majd használat közben kiderül.

A belvárosi állomások közül egyedül a Deák Ferenc téren tudják megoldani azt, hogy hagyományos lift épüljön, de erre is csak azért van lehetőség, mert a korábban ide tervezett Nemzeti Színház miatt volt néhány mélyépítési elem, amit fel lehetett ehhez használni. De így is kellett egy 20 méteres alagutat fúrni pluszban.

Kövess minket Facebookon is!