Svéd mintára készülő ferde liftek lesznek majd a 3-as metró felújított állomásain

2021. május 15. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

A 3-as metró felújításának egyik nagy újítása lesz, hogy akadálymentesítik az állomásokat, hogy mozgáskorlátozottak, valamint idősek, kismamák könnyebben tudják megközelíteni a szerelvényeket.

A belvárosi állomásokon úgynevezett ferde lifteket alkalmaznak majd. Hogy mi az a ferde lift?

Erről a magyarepitok.hu írt részletesebben. A magyar metróban stockholmi mintára építenek majd a belvárosi állomásokra ilyen szerkezeteket. Ezeknek a lifteknek a lényege, hogy gyakorlatilag földalatti siklókról van szó, a mozgólépcsők mellett futnak majd.

Azért van szükség erre a megoldásra a belvárosi állomások (Semmelweis Klinikák, Corvin-negyed, Kálvin tér, Ferenciek tere, Nyugati pályaudvar, Arany János utca) esetében, mert ezeken a részeken nem lehet csak úgy új liftaknákat fúrni, annyi a mindenféle vezeték és cső a különösen mélyen fekvő metróalagút és a felszín között. Ezért praktikusabb a meglévő vájatokat használni.

A ferde lifteket úgy tudják majd beépíteni, hogy azokon az állomásokon, ahol négy mozgólépcső üzemelt egymás mellett, a felújítás után már csak három fog, a negyedik helyén fut majd a ferde lift. Azokon az állomásokon pedig, ahol három mozgólépcső volt, ott a modernebb, kisebb területet elfoglaló mechanikájú és a korábban megszokottaknál valamivel keskenyebb mozgólépcsőket alkalmaznak majd. Hogy ez milyen hatással lesz majd a mostanra nagyjából kialakult, egyik szélen a kényelmesek, másik szélen a sietősök feloszlásra a mozgólépcsőkön, majd használat közben kiderül.

A belvárosi állomások közül egyedül a Deák Ferenc téren tudják megoldani azt, hogy hagyományos lift épüljön, de erre is csak azért van lehetőség, mert a korábban ide tervezett Nemzeti Színház miatt volt néhány mélyépítési elem, amit fel lehetett ehhez használni. De így is kellett egy 20 méteres alagutat fúrni pluszban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!