Az MNB emlékérméket bocsát ki a labdarúgó-EB tiszteletére

2021. május 15. – 11:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank „XVI. UEFA Labdarúgó-Európa-bajnokság” megnevezéssel 10 000 forintos címletű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki egy hónappal az első Budapesten megrendezendő Európa-bajnoki mérkőzés előtt. Az emlékérméket Bohus Áron iparművész tervezte – közölte honlapján a jegybank.

Az emlékérmék elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja – tették hozzá.

Az előoldal központi motívuma Budapestnek, mint az UEFA EURO 2020 Labdarúgó-Európa-bajnokság egyik rendező városának a hivatalos emblémája. Az érme szélén futó köriratban az óramutató járásával megegyezően haladva, betűrend szerinti sorrendben – a rendezés jogát eredetileg elnyert további 11 város neve – „AMSZTERDAM BAKU BILBAO BUKAREST DUBLIN GLASGOW KOPPENHÁGA LONDON MÜNCHEN RÓMA SZENTPÉTERVÁR” – olvasható. Az előlapon helyezték el a törvényes fizetőeszközök kötelező éremképi elemeit.

Az UEFA egyébként néhány héttel ezelőtt elvette Bilbaótól a rendezés jogát, és Dublin is kiszállt a rendező városok közül.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, szélük recézett. A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 30,80 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000-5000 darab készíthető.

Az emlékpénzek értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „XVI. UEFA Labdarúgó-Európa-bajnokság” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg a kibocsátást követő első munkanaptól, 2021. május 17-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt.-nél. (Mnb.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!