A középiskolások államilag támogatott, kéthetes külföldi nyelvtanfolyamai idén sem indulnak el

2021. május 14. – 08:22

frissítve

A középiskolások államilag támogatott, kéthetes külföldi nyelvtanfolyamai idén sem indulnak el
Diákok készülnek az angol nyelv szóbeli érettségi vizsgára az Óbudai Árpád Gimnáziumban 2017. június 18-án – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány 2022-re halasztotta azt a programot, amellyel középiskolások tanulhatnának külföldön idegen nyelveket – közölte a járványhelyzetre hivatkozva az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Index kérdésére.

Orbán Viktor 2019-ben jelentette be, hogy minden 9. és 11. évfolyamos tanuló részt vehet egy kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon, melynek költségeit a kormány fizeti. Később azt is ígérték, hogy az állam nemcsak a nyelvtanfolyamok díját állja majd, hanem az utazás, a szállás és az ellátás költségeit is, ezenfelül pedig zsebpénzt is ad a kiutazó diákoknak.

Erre a programra Kásler Miklós szerint a kormány 90 milliárd forintos keretet alakított ki, ebből csaknem 140 ezer diák utaztatását és tanulását tervezték támogatni. Az angol nyelvű képzéseknél Anglia, Írország és Málta, a német nyelvűeknél pedig Ausztria és Németország szerepelt a célországok között, de Franciaországba és Kínába is utazhattak volna a diákok.

A középiskolások külföldi nyelvtanfolyamai az eredeti tervek szerint 2020-ban indultak volna. Azt, hogy a koronavírus-járvány miatti halasztás után milyen feltételekhez lesz kötve a részvétel, illetve pontosan milyen költségeket fedez majd az állam, egyelőre nem árulta el a minisztérium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!