Bankkártyaadatokat szerzett meg, majd okostelefonokat és órákat rendelt négy külföldi diák

2021. május 11. – 14:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogta a rendőrség egy nemzetközi hekkerbanda tagjait. A gyanúsítottak egy online fizetési rendszer felhasználóinak adatait megszerezve és felhasználva több száz csúcskategóriás okosórát és mobiltelefont rendeltek, mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden egy sajtótájékoztatón.

A rendőrség az ügyben még februárban kezdett nyomozni, miután az egyik nagy elektronikai webáruházon keresztül két nap alatt 300 rendelést adtak le okostelefonokra és okosórákra. A rendelés nagy része nem teljesült, mert a bankkártyák limitje vagy túl alacsonyra volt állítva, vagy nem volt rajtuk elég fedezet. Néhányszor viszont sikerrel jártak az elkövetők, a terméket pedig futárszolgálattal kapták meg. A megrendelt áruk közül csupán 11-et fizettek ki, de így is több mint 4 millió forintos kárt okoztak, bár a több száz tranzakcióval akár százötven millió forintos kárt is okozhattak volna a rendőrség szerint.

Végül hetekbe telt, mire az első két tettest azonosították, majd ezután még több napig tartott, mire kiderítették, hogy hol laknak. Az első két gyanúsítottat április utolsó hetében fogták el, majd két társukat is megtalálták.

Az ügyben egy 19 éves kínai, egy 26 éves pakisztáni, egy 21 éves jordániai és egy szintén 21 éves egyiptomi állampolgárságú férfit hallgattak ki gyanúsítottként, különösen nagy kárt okozó, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás kísérlete miatt. Mindannyian büntetlen előéletűek, és Magyarországon tanulnak, idegenforgalmat és informatikát.

A rendőrség kollégiumi szobában is tartott kutatást, 2,5 millió forintnyi készpénzt találtak amerikai dollárban, egyiptomi fontban és magyar forintban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!