Váratlan kiesés az Atomerőmű áramtermelésében, de előre eltervezték

2021. május 9. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hajnalban eltűnt a paksi áramtermelés fele – írta a napi.hu. Három órakor történt valami, egy órával később beszakadt az áramtermelés.

Paks jelenleg a névleges 2000 megawattos teljesítménynek a felét sem éri el. Az Atomerőmű 1-es blokkján tervezett karbantartási munkák zajlanak, a lap információi szerint a Paks-2 és a Paks-3 reaktorblokkok teljesítménye csökkent. Utóbbinál a termelés fele esett ki; a 2-es blokkon nagyjából egyharmados a visszaesés. A kimaradás mértéke a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító) oldalán is jól látható.

Hivatalos tájékoztatás délelőtt nem történt, ami azért furcsa, mert ha csak 100 megawattos a kimaradás, azt is naplózni és kommunikálni kell.

Frissítés, 15.00: Az Atomerőmű hivatalos oldalán azt jelezte, hogy tervezett teljesítménycsökkentés volt.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2. és 3. blokkját 2021. május 9-én 03:00-tól kezdődően tervezett menetrendtartás miatt összesen 340 MW-tal leterhelték. Az esemény nem minősül üzemzavarnak és a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve történt. A menetrend szerint a két blokk 19:00-re ismét névleges teljesítményen fog üzemelni. A jelenleg hatályos szabályozásnak megfelelően ilyen esetekben az atomerőműnek nincsen kötelezően előírt tájékoztatási kötelezettsége, viszont a közérdeklődésre való tekintettel az esemény bejelentését fontosnak tartjuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!