Hatvanezer 16-18 éves fiatal regisztrált a péntek éjfélig meghirdetett oltási akcióra

2021. május 8. – 20:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az oltási munkacsoport vezetője, György István szerint 197 ezerből 60 ezer fiatal regisztrált péntek éjfélig a 16-18 éveseknek meghirdetett oltási akcióra, derül ki az RTL Híradóból.

Ugyanez a szám az MTI információ szerint meghaladja a 84 ezer főt, a regisztrációk szűrése még folyamatban van.

A regisztráltak jövő hét hétfő és szerda között foglalhatnak időpontot, csütörtöktől pedig megkezdik az oltásokat Pfizer-vakcinával. Arról, hogy mi lesz a fel nem használt oltóanyagokkal, az operatív törzs dönt majd.

Az RTL Híradó megkérdezett egy víruskutatót a számokról, szerinte nagyjából 130 ezer fiatal regisztrációja szükséges ahhoz, hogy őszre meglegyen a megfelelő szintű immunitás a teljes lakosságban. Szerinte nemcsak a védettségi igazolvány miatt fontos, hogy a fiatalok beoltassák magukat, hanem mert később náluk is lehetnek hosszútávú szövődményei a vírusnak még akkor is, ha enyhe tünetekkel, gyorsan átesnek rajta.

Az MTI az RTL Híradó megkeresésére azt nyilatkozta, ezután is jelentkezhet a 16-18 éves korosztály az oltásra, de ők majd csak később, a 18 éven felüliekkel együtt kaphatják meg, a rendelkezésre álló vakcinák függvényében.

Orbán Viktor miniszterelnök a portói EU-csúcsról is megüzente, hogy minden az oltáson múlik, csak így lehet újraindítani a gazdaságot, meg kell állítani az oltásellenességet.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár pénteken beszélt arról, hogy

„No vakcina, no party!”

Ezzel is buzdítva a fiatalabb korosztályt, hogy oltassák be magukat, mert az a „védettség és a szabadságuk miatt is nagyon fontos”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!