Megszüntetik a népszerű budai közösségi teret, hiába akarták petícióval megmenteni

2021. május 7. – 05:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnik május 14-én a XII. kerületi Virányosi Közösségi Ház, ezt a Hegyvidéki Önkormányzat jelentette be még április elején. Az indokolás szerint az önkormányzat „hatékonyabbá, átláthatóbbá és gazdaságosabbá tenné kulturális intézményeinek működését”, a Virányosi Közösségi Ház pedig nem volt kellően kihasznált.

Az önkormányzat a Telexnek erről azt írta, „a járvány okozta válság és ennek nyomán a gazdasági visszaesés minden költségvetési intézményt szigorú takarékos gazdálkodásra kényszerít, ez alól a Hegyvidék sem kivétel. Az elmúlt években számos kulturális helyszínt hoztunk létre vagy újítottunk fel, (…), ehhez viszont szükséges a kevésbé korszerű, elavult intézmények bezárása. Erről az intézményi átszervezésről született döntés. Már az előzetes hatékonysági elemzések alapján is az a megállapítás született, hogy a MOM Kulturális Központ, illetve tagintézményei és a Virányosi Közösségi Ház programjai között sok átfedés volt. Így a járványhelyzet és az elmúlt évek tapasztalatai alapján is időszerűvé vált az átszervezés”.

Ezért aztán a közösségi házat megszüntetik, feladatait pedig átadják a MOM Kulturális Központnak.

A döntés kisebb felháborodást váltott ki a kerületben, főképp azok között, akik a járvány előtt rendszeresen jártak a közösségi házba. A Virányosi Közösségi Ház több mint harminc éve szolgálta ki a helyieket, ahol mindenféle programokat tartottak, például közösségépítő-, fejlesztő programokat, edzéseket, baba-mama tornákat, koncerteket.

A helyieket nem vonták be a döntésbe

A közösségi ház bezárásával egy kerületi olvasónk keresett meg minket. Szerinte a helyieket előzetesen senki sem értesítette erről, véleményüket nem kérték ki. Minderről az önkormányzat a Telexnek azt írta, „a Hegyvidéken példaértékű a lakosság bevonása a különböző fejlesztések előkészítési, tervezési folyamataiba. Vannak azonban olyan döntések, amelyek meghozatalához olyan szigorú gazdasági és szakmai szempontokat kell figyelembe vennie az önkormányzatnak, amelyek sajnos nem teszik lehetővé a lakossági bevonást. A kerület kulturális intézményeinek átszervezése is ilyen terület. Az erről szóló előterjesztést a képviselőtestület tagjai természetesen megkapták, véleményezhették”.

Az érintettek azt is sérelmezték, hogy fogalmuk sincs arról, hogy az épületben mi kerül a közösségi ház helyére. Erről is megkérdeztük az önkormányzatot, akik válaszukban már múlt időben beszélnek a közösségi házról: „A korábban a Virányosi Közösségi Háznak otthont adó épületben önkormányzati intézmény, a Családsegítő Központ kerül elhelyezésre, ezzel kapcsolatban a képviselő-testület hoz majd döntést”.

Olvasónk azt is írta, a hirtelen bezárásban az is furcsa nekik, hogy az elmúlt időszakban több felújítás is volt az épületben, például konyhát és berendezéseket cseréltek, a parkettát műköre cserélték, festettek is benne. Megkérdeztük az önkormányzatot arról is, mi szükség volt ezekre a felújításokra, ha utána bezárják a helyet, mire azt válaszolták: „Mivel az épületben továbbra is önkormányzati intézmény kap helyet (a Családsegítő Központ), a felújítások indokoltak és észszerűek voltak”.

A petíció elbukott

„Ne engedjük, hogy bezárják a Virányosi Közösségi Házat!” címmel petíció is indult a megmentésért: a cikk írásáig 3484 ember írta alá. Mint írják, „az itt lakók számára az intézmény nagyon fontos szerepet tölt be, és sokaknak egyszerűbben megközelíthető, mint a jóval távolabbi MOM Kulturális Központ, vagy a más jellegű programokat kínáló Lóvasút. Az intézmény hosszú évek óta a kerületi közösségi élet fontos része, találkozási pont és programlehetőség az itt lakóknak, akik bíznak benne, hogy ez így lesz a pandémia után is”.

A petíciót aztán csütörtökön személyesen el is vitték a XII. kerületi polgármesteri hivatalhoz, Pokorni Zoltán polgármesternek, az akciót a Mérce élőzte. Ebből kiderült, Pokorni azt is megkérdőjelezte, hogy az aláírók közül mennyi lehet kerületi lakos, és mennyire inkább politikai kérdéssé vált az ügy.

A párbeszédes Tordai Bence valóban posztolt a ház bezárásáról, ebben saját tizenéves élményeit osztotta meg, amikor a Virányosi Közösségi Ház nagytermében a társastánctanfolyamon vadidegen lányokat kellett felkérnie táncolni. Majd arra kérte a követőit, hogy ők is írják alá a petíciót.

A polgármesterrel viszont az egyeztetés nem volt sikeres, a közösségi házat jogutód nélkül megszüntetik. De mint a Telexnek írták, a MOMkult-tal és annak tagintézményeivel „a jól bevált, magas színvonalon és régóta működő kluboknak, mozgásos, táncos tanfolyamoknak alternatívát kínálunk a kerületben”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!