Hiába javasolta a köztársasági elnök megválasztásának szabálymódosítását az MSZP

2021. május 4. – 14:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem vették tárgysorozatba az Országgyűlés igazságügyi bizottságának keddi ülésén az MSZP alaptörvény-módosító indítványát, amely a köztársasági elnök megválasztásának alapvető szabályait módosította volna – közölte egy keddi közleményében a párt.

A javaslatot az MSZP-s Molnár Gyula nyújtotta be április 15-én azzal, hogy a Fidesz–KDNP ne dönthessen egyedül néhány héttel a jövő évi választás előtt arról, ki lesz Magyarország következő köztársasági elnöke. Áder János 2022. március 13-án tölti ki ugyanis ötéves mandátumát. Az alaptörvény szerint utódját megbízatása lejárta előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal, azaz 2022 elején kell megválasztania az Országgyűlésnek.

Az MSZP keddi közleményében azt írta: szerintük 2022-ben a választások után felálló új Országgyűlésnek kell megválasztania az új köztársasági elnököt, hogy az új parlament összetételében jelentkező választói akarat az új államfő személyében is kifejezésre jusson.

„Az MSZP meggyőződése szerint a köztársasági elnök pozíciójának természetesen a közvetlen választás, a választók közvetlen felhatalmazása adná a legnagyobb legitimitást, de jelen körülmények között egy ilyen javaslat még napirendre sem került volna” – írják azzal, hogy „Kormányváltást, Korszakváltást” c. előválasztási programjukban ezért javasolják, hogy az új Országgyűlés feladata legyen a közvetlen elnökválasztás részletszabályainak kidolgozása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!