A Közszolgálati Egyetem közmédiás arcokkal megy rá a sportriporterképzésre

2021. április 25. – 15:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A következő tanévtől módosul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a közmédia közös újságíróképző tanfolyama, a „közszolgálati média-újságíró és szerkesztő szakirányú továbbképzési szakon”, írja az Mfor. A képzés két féléves, tavaly ősszel indult, az egyetem pedig most módosító előterjesztést nyújtott be az intézmény szenátusának.

Az lap szerint az előterjesztői dokumentumból az derül ki, hogy

  • nagyon jelentős hangsúlyt kap a tanfolyamon a sportújságírói képzés;
  • olyan órákkal, mint a sportújságírás alapjai, a sportműsorvezetés, a sportkommentátori munka a gyakorlatban, az interjúkészítés gyakorlata, a rádiós műsorkészítés elmélete és gyakorlata;
  • az oktatók között lesz Deák-Horváth Péter, Petrovics-Mérei Andrea, Hajdú B. István és Martí Zoltán.

A lap megkérdezte az egyetemet, hogy miért döntöttek a tanfolyam ilyen szintű sportosítása mellett, mire azt a választ kapták, hogy a sportújságírás megrendelői igényre, elsősorban a médiapiaci igényekhez igazodva került be a képzési programba, és a hallgatók részéről is komoly igény mutatkozott a terület megismerésére.

Nem csak az órákat, de azt is kivették a kurzus koncepciójából, hogy a tanfolyamot elvégzett hallgató képes legyen a gyakorlatban alkalmazni a médiaetikai ismereteket, illetve, hogy tartsa fontosnak az etikus újságírást. A lap szerint a felelősség, autonómia felsorolásból kikerült a saját médiaszolgáltatója, valamint a vonatkozó jogszabályok szabályainak betartásáért érzett felelősség. Kihúzták még például azt is, hogy „ismeri az erkölcsi szabályokat a média területén, valamint a nemzetközileg releváns önszabályozási példákat”, és azt is, hogy „képes a média működésével, társadalmi, gazdasági beágyazottságával kapcsolatban összefüggések megértésére, kritikai gondolkodásra.”

Ahogy kikerült a tárgyak közül a társadalmi kommunikáció is, aminek leírása szerint a kurzus elvégzője „tisztában van a médiának a kultúrára, a politikára, a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt hatásával, bizonyos csoportok védésének kötelezettségével”.

Az egyetem szerint ugyanakkor ez „nem a kompetenciák törlését jelenti, hanem sokkal inkább adminisztratív egyszerűsítést”, és már így is túl sok óra volt, a hallgatókat nem lehet leterhelni, a társadalmi kommunikáció így került ki az órák közül.

Az egyetem az Mfornak megerősítette, hogy a módosításokat a testület az április 14-i online ülésén megtárgyalta, huszonöt igennel meg is szavazta, és felhatalmazta a rektort, hogy a módosítási kérelmet nyújtsa be az Oktatási Hivatalnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!