Kamu maszturbálós videókkal zsarolnak magyar állami intézményeket a neten

2021. április 22. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Riaszt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet: magyar nyelvű zsaroló levelek terjednek a neten, melyekben állami és önkormányzati szervektől is nem létező videókkal követelnek váltságdíjat az elkövetők.

Az NKI közleménye szerint a zsarolók állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak az egyenszövegű levelekkel. Ezek nagyjából most is arról szólnak, hogy a címzett gépét megfertőzték egy trójai vírussal, és az áldozat adatait átmásolták a szervereikre. A támadó azt állítja, hogy az átmásolt fájlok között van egy olyan kompromittáló videófelvétel is, amelyet a felhasználó kamerájával rögzítettek, „és a felvételen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható” – írja az NKI.

A zsaroló a címzettől váltságdíjat követel, különben a kompromittáló videót eljuttatja a címzett ismerőseinek, és a közösségi médiában is közzéteszi. A leveleket a spamfilterek sokszor nem szűrik ki megfelelően. A mostani esetben a levelek tárgya „Sikeresen bejelentkezett, a készülék összes adata átmásolásra került. Olvassa el a benne lévő utasításokat.”, a levelekben szereplő bitcoinszámla száma pedig „bc1q5cpne7expp2t333l58jnnv4gh6emmr9vv2czaz”.

Az ilyen és ehhez hasonló leveleket egyszerűen érdemes figyelmen kívül hagyni, majd beállítani a fenti indikátorokat a spam szűrőben – javasolja az NKI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!