Hamis érettségi bizonyítvány miatt a diplomáit is elveszítheti a sümegi fideszes polgármester élettársa

2021. április 20. – 15:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly ősszel derült ki, hogy hamis érettségi miatt nyomoz a rendőrség a Veszprém megyei kistelepülés, Sümeg fideszes polgármesterének élettársa, Szabó Krisztina ellen, aki emellett a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője is. A nyomozás az után indult, írja a Magyar Narancs, hogy a város ellenzéki vezetője, Kovács Mihály feljelentette Szabót. A rendőrségi ügy idén február közepén zárult le, és a lap szerint minden kétséget kizáróan megállapították, hogy az érettségi bizonyítvány valóban hamis.

Kiderült ugyanis, hogy a Budapesten, 1995. június 12-i dátummal kiállított érettségi bizonyítványnak nincs törzslapja az azt elméletileg kiállító gimnáziumban, nem szerepel Szabó Krisztina neve sem az osztályanyakönyvben. A pecsét és az aláírások sem valódiak, ráadásul Szabó Krisztina 1995. május 23-ig a tapolcai Batsányi János Gimnázium levelező tagozatos tanulója volt. Mivel azonban abban az évben az írásbeli érettségi vizsgák május 8-án kezdődtek, Szabó Krisztina nem tehette le azokat a budapesti iskolában, hiszen mint ismeretes, ekkor még a tapolcai gimnázium levelezős tanulója volt. További érdekességek is akadnak még, a Sümegi Szó több bukásról is ír, ami szintén lehetetlenné tette volna az érettségit.

Szabó Krisztina később diplomát szerzett a Nyugat-magyarországi és a Pécsi Tudományegyetemen is, aminek alapfeltétele volt az érettségi. A Magyar Narancs szerint noha a rendőrségi nyomozás végén megállapították, hogy az okirat-hamisítás büntethetősége időközben elévült, a hamis érettségi bizonyítvány miatt érvénytelennek kell majd tekinteni az egyetemi diplomákat is, amik állítólag a munkaköréhez szükségesek.

A 2020 őszén kirobbant ügy óta Szabó Krisztina egyetlen médium ellen sem indított pert helyreigazítási kérelem vagy jó hírnév megsértése miatt, sőt, állítólag a rendőrségi határozattal szemben sem fellebbezett. A múlt héten a Pécsi Járási Ügyészség átküldte a Pécsi Járásbíróságnak azt az iratot, amiben indítványozzák a hamis érettségi elkobzását, ez már be is érkezett hozzájuk, ám még nem bírálták el – erősítette meg a Telex megkeresésére a Pécsi Törvényszék szóvivője, dr. Barkaszi Attila.

A lap azt is írja, hogy a polgármester a rendőrségi határozat után két héttel, március elején közel duplájára, 861 ezer forintról 1,6 millió forintra emelte meg Szabó fizetését, aki a lap szerint a sümegi egészségügyi fejlesztési iroda vezetéséért további közel 400 ezer forintot kap. Az emelésről a polgármester egymaga dönthetett a járványhelyzeti intézkedések miatt.

A történtek miatt kilépett a Fidesz helyi alapszervezetéből, és lemondott a bizottsági tagságáról az önkormányzat egészségügyi bizottságának egy tagja, Pető Zoltán, aki úgy véli: „Ez a nagyon rövidlátó és erkölcsileg vállalhatatlan érettségi-ügy magával fogja rántani Fenyvesi Zoltán képviselő urat is és még ki tudja, kit.” Fenyvesi Zoltán a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, aki nemrég a Facebook-oldalán azt írta, jogilag és erkölcsileg is mélységesen elítél mindenkit, aki bizonyítványt vagy más okiratot hamisít. Nem nevezte meg Szabó Krisztinát.

Emellett az Emminél is folyik szabálytalansági eljárás egy Brüsszel által támogatott EFOP-program miatt, mert abban a járóbeteg-szakellátó szolgáltatások fejlesztéséről szóló pályázó sümegi kistérség vállalta, hogy Szabó Krisztina szakmai vezető a megfelelő orvostudományi végzettséggel rendelkezik. Csakhogy az érettségi hiánya miatt ez nehezen állhat meg. Az EFOP-pályázat miatt civilek csalás alapos gyanúja miatt feljelentést is tettek a Tapolcai Rendőrkapitányságon, itt már meg is történtek az első meghallgatások.

Az ügyben kerestük az illetékes rendőrséget, illetve Végh László polgármestert is. A rendőrség válaszában azt írta:

tájékoztatjuk, hogy a Pécsi Rendőrkapitányság az Ön által kérdezett eljárásban okmányszakértőt rendelt ki, aki megállapította, hogy a bizonyítvány hamis. A rendőrség a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény alapján a nyomozást megszüntette, majd az ügyészségnél kezdeményezte a hamis közokirat elkobzását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!