Kápolnával ellátott négycsillagos hotelt építtetne 14 milliárd forintos stadionja mellé Szeged egyházmegyéje

2021. április 20. – 20:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négycsillagos, 50 szobás hotelre jelent meg egy közbeszerzés a Szeged-Csanádi Egyházmegye megbízásából, írja a Szegeder. Az egyházmegye a hotelhez keresi a kivitelezőt, akinek feladata lesz az is, hogy a szükséges terveket is elkészítse.

A Dorozsmai út 2-4. alá, azaz a szeged-csanádi püspök nevével szorosan összefonódott, közel 14 milliárd forintra drágult szegedi stadion mellé kerülne a hotel, amely a kiírás szerint

  • a Hotel Szent Gellért Fórum nevet kapja, négycsillagos és 50 szobás lesz;
  • három szinten épül meg (plusz tetőtér tetőkerttel) és kertkapcsolat is lesz;
  • konferenciákat, üzleti megbeszéléseket terveznek ide, így kapcsolódva a Szegedi Ifjúsági Centrumhoz.

A külcsín és funkcionalitás mellett az úgynevezett enteriőr se lesz smafu, kerül a hotel belsejébe konferencia terem, lobby, étterem, wellness, terasz,

de még egy kápolna is elfér a két szintre kerülő, összesen 44 standard szoba, illetve az egy-egy apartman, akadálymentesített- és családi szoba mellé.

A teljes terület összesen 5937,15 négyzetméter, a pályázatokat pedig elég rövid időn belül, 23-ig várja az egyházmegye.

A kápolna és a fekete párduc

A végül 2019-ben átadott püspöki stadiont (mely a hotel közvetlen szomszédja lesz) eredetileg 3 milliárd forint társaságiadó-kedvezményből tervezték, a teljes projekt az átadásra végül 14 milliárd forintra drágult. Az úgynevezett Szent Gellért Fórum átadója egy ideig csúszott, de a megnyitóra előre belengettek olyan avatási rítusokat, mint egy Szeged-Lazio meccs, vagy az akkor is már szexuális botrányokba keveredett Plácido Domingo fellépése (a meccs végül nem valósult meg, de Domingo énekelt). A stadion végül, kapujában egy fekete párduc-szoborral, 2019 augusztusában megnyitotta kapuit.

Kiss-Rigó László beszédet mond a megnyitón, mögötte Domingo kara – Fotó: Rosta Tibor / MTI
Kiss-Rigó László beszédet mond a megnyitón, mögötte Domingo kara – Fotó: Rosta Tibor / MTI

Azt még maga Orbán Viktor jelentette be 2014-ben, hogy a Szent Gellért Fórum az előtte előkerült ötletekkel szemben végül a Napfény kemping helyén épülhet fel, a kemping 7 hektáros területe ekkor már az egyházmegye kezelésében volt. A stadion pedig végül épülni is kezdett,

csak nem tao-támogatásokból, nem 3 milliárd forintból, hanem jóval drágábban, 3000 fős lelátó helyett pedig 8000 férőhelyessel, meg egy kápolnával.

A stadiont a Nemzeti Sport járta be ekkor drónnal, erről alább egy videó. A székek azért zöldek egyébként jó pár helyen, mert a Fidesz mellett nyíltan kampányoló püspök nagy Fradi-rajongó.

A tervekben szerepelt már ekkor szálloda – vagyis ekkor még sportszálló – építése, de ahogy azt a Szegeder írja, már akkoriban is felröppentek pletykák arról, hogy sportszálló helyett végül egy sokcsillagos hotel épül.

A szállórészt eredetileg a Napfény kemping korábbi szállóépületéből akarták kialakítani átépítéssel, ebből azonban semmi sem lett, a maradványokat végül elbontották. 2019-ben az új szálló még mindig tervezés alatt volt,

most pedig úgy néz ki, végül tényleg megépülhet: egyelőre nem tudni, milyen forrásból.

Stadion, egyház?

Az egyházmegye püspöke 2018-ban adott interjút a Magyar Hangnak, ekkor a sportkomplexum, benne a stadionnal, konferencia-központtal és hotellel még csak 9,4 milliárd forintra rúgott volna – ezt az interjút egyébként később Kiss-Rigó megpróbálta letiltani.

Az interjúban 8 ezer férőhelyes stadion nagyságát (ami az NB III.-ban a feljutásért küzdő szegedi csapathoz képest jócskán nagynak tűnt) megkérdőjelező újságírói kérdésre Kiss-Rigó ekkor azt mondta,

„hívő ember számára az igazi jövőkép a végső pálya. Az a pálya, hol már mindenki be van válogatva a csapatba, ahol a játék a legfőbb öröm, és nincs sem piros, sem sárga lap.”

A Szeged-Csanádi Egymázmegye több szokatlan tevékenységet is folytat, tavaly például milliárdos bevételű céget ajándékozott az állam Kiss-Rigó László egyházmegyéjének, illetve 2020 szeptemberében a 30 milliárd forintos állami támogatásból épült lakiteleki Hungarikum Ligetnek is Kiss-Rigó lett a tulajdonosa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!