Uniós támogatásból finanszírozná a kormány az orvosok béremelését

2021. április 19. – 08:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) költségvetése szerint az orvosok bérének rendezése miatt idén 293 milliárd forinttal növekednek a bérekre szánt kiadások az egészségügyben. Ez óriási összeg, a központi költségvetés kiadásainak 1,8 százaléka, mégis elképzelhető, hogy a béremelés egyetlen forintjába sem kerül a magyar államnak, legalábbis idén. A G7 cikke szerint a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) 6800 milliárd forintnyi támogatásából 300 milliárdot egészségügyi bérfejlesztésre költene a magyar kormány, amennyiben erre az Európai Bizottság is rábólint.

Az EU-nak szánt összefoglaló anyagban a szakemberhiánnyal indokolja a kormány a pénzek ilyen formán történő felhasználását:

„A betegek közvetlen ellátásában résztvevők száma a külföldi lehetőségek és a magánellátás megerősödésének elszívó hatása, a pályát elhagyók nagy száma, illetve a pályát kevesebben választók miatt mostanra már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához.”

Korábban nem nagyon volt lehetőség ilyesmire az uniós támogatások esetében, elsősorban kórházfejlesztésre és eszközbeszerzésre lehetett elkölteni ezeket a forrásokat, az RRF-támogatások ennyiben mások. Ugyanakkor hosszú távon kérdéses, miből fogja a magyar állam kigazdálkodni ezt a 300 milliárd forintot, ami 2021-ben az egészségügyi kiadások 18,7 százalékát teszi ki. Az orvosok béremelésének hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!