Több tankerületben azt írták a szülőknek, rendkívüli szünet lesz az osztályban, ha túl kevés gyerek megy iskolába

2021. április 17. – 14:36

Több tankerületben azt írták a szülőknek, rendkívüli szünet lesz az osztályban, ha túl kevés gyerek megy iskolába
Alsó tagozatos diák figyeli a kivetítőn tanítóját a Kőbányai Kertvárosi Általános Iskolában 2020. március 31-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatainak április 19-i nyitása előtt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elmondta, mit tehetnek azok a szülők, akik a járvány miatt még nem akarják iskolába engedni a gyereküket. Maruzsa szerint szerint az intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, de nem lesz olyan, hogy a jelenléti oktatás után egy pedagógus megtartja majd online is az órát.

Sok szülőt nyugtatott meg azzal, hogy aki nem engedi még iskolába a gyerekét a járvány miatt, a hiányzást igazolt hiányzásként kérheti elismertetni, a kormány ebből nem csinál politikai ügyet.

A Facebookon viszont mára arról számolt be több szülő, hogy olyan tájékoztatást kaptak az iskolától, miszerint nem ilyen egyszerű az ügy.

Több tankerület ugyanis azon az állásponton van, miszerint valóban maradhat otthon a gyerek, de amennyiben egy osztályban „túl sok” tanuló fog hiányozni, a pedagógusnak nincs lehetősége sem online, sem hibrid módon tanítani. Ezért az iskolának rendkívüli szünetet kell elrendelni az adott osztályban és a tanév ennek idejével meg fog hosszabbodni. A „túl sok” definícióját még nem adták meg. Vagyis ha valahol nem mennének be elegen, ott majd

azoknak a gyerekeknek is be kell járniuk pótlólag, akiket most elengednének a szülei.

Más bejegyzésekben a 2011. évi CXC. [ Köznev. tv. ] törvény 30. §-ára hivatkoznak. Az említett paragrafus így fogalmaz:

Ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem lehetséges, ... a megyére, fővárosra kiterjedő veszélyhelyzet esetében a hivatal rendkívüli szünetet rendel el.

Mivel az Országgyűlés február 22-én megszavazta a veszélyhelyzet 90 nappal történő meghosszabbítását, ennek elméletileg nem is lenne akadálya.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Telexnek elmondta, hogy több helyről is tudomást szereztek a dologról. Több olyan tankerületről tudnak, ahol tanítási szünet bevezetésének lehetőségéről tájékoztatták az iskolavezetők a szülőket. Ezt zsarolásnak tartja, szerinte

a kormány hozott egy rossz döntést, amit most kényszerintézkedéssel és fenyegetéssel próbál palástolni.

A digitális oktatásnak minden feltétele adott, így azok a gyerekek is részt vehetnének a képzésben, akiknek szülei a járványügyi mutatók miatt még nem engednék el őket az iskolába. Érthetetlennek tartja, miért csak 2 nap felkészülési időt kaptak az átállásra, miközben a kormány már több hete döntött az újranyitásról.

Az ügyben az alábbi kérdésekkel kerestük meg az Emmit:

  • Igaz-e, hogy a 2011. évi CXC. törvény [ Köznev. tv. ] 30. §-a szerint a hivatal egyes tankerületekben rendkívüli szünetet rendel el, amennyiben nem jár be elég tanuló?
  • Ha igaz, mikor döntöttek így?
  • Amennyiben szünetet rendelnek el, milyen résztvétel alatt vezetik ezt be?

Válaszaikkal frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!