Meghalt Lengyel Anna

2021. április 16. – 08:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

51 éves korában meghalt Lengyel Anna műfordító, Hevesi-díjas dramaturg, jelentette be a Trafó House Facebook-oldala. Ahogy írják:

„Az utolsó percig dolgozott, bemutatóra készült, készültünk a Trafóban, de aztán »kilassult az idő«️, egy éve másképp érezzük a súlyát. Most megállt. Nincs hepiend, újra és újra össze kell raknunk a jeleneteket. Búcsúzunk.”

Lengyel Annánál 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát, később Rákparák címmel szervezett rendezvénysorozatot, hogy nyíltan lehessen beszélni a rákról, nevén lehessen nevezni a betegséget.

„Nagyon bízom abban, hogy meggyógyulok, és mindent meg is teszek érte. De ha végül bele kell halni ebbe a betegségbe, hát akkor ez van. Addig viszont minél teljesebb életet akarok élni”

– mondta betegségéről korábban.

Lengyel Anna fordítóként és dramaturgként a Merényi Anna nevet használta. Szülei Lengyel Péter és Takács Zsuzsa magyar írók. A 444 szerint Lengyel az angol szak után az SZFE-n tanult dramaturgiát, ezután a kaposvári színházba került, itt többek között Ascher Tamás rendezéseiben dolgozott.

2004 és 2008 között a Krétakör Társulat dramaturgja volt, de dramaturgként dolgozott együtt olyan világsztárokkal is, mint Robert Wilson és Cate Blanchett. 2008-ban saját színházat alapított két másik dramaturggal, Garai Judittal és Hárs Annával. A PanoDráma olyan témákat dolgozott fel előadásaiban, mint a romagyilkosságok, a homofóbia vagy a magyar oktatás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!