Miniszobrot és minikertet kap a Pasaréti téri virágbolt elhunyt házaspárja

2021. április 15. – 14:13

frissítve

Miniszobrot és minikertet kap a Pasaréti téri virágbolt elhunyt házaspárja
Fotó: Olvasónk, Gábris Eszter

Másolás

Vágólapra másolva

Aki járt az elmúlt évtizedekben a II. kerületi Pasaréti téren, biztos ismerte azt az újságos bódéból átalakított virágboltot, amit 2012-es haláláig Aranka néni, majd utána idén februárig férje, Béla bácsi vezetett. Patz Béla 89 éves korában, február végén Covid-fertőzés következtében hunyt el. A környék lakói azóta virágokat tesznek a virágos bódé pultjára, pont úgy ahogy az évtizedeken keresztül volt, de most mécsesek égnek körülöttük.

Béla bácsi egy legenda volt a környéken. A nyugdíjazásáig hidászmérnökként dolgozó idős férfi az elmúlt kilenc évben minden reggelét a budaörsi virágpiacon kezdte, ahol friss virágokat vásárolt, majd görbe háttal, lassan ballagva elvitte a Pasaréti térre, ahol talán ugyanazon az áron, vagy pár tíz forinttal drágábban eladta. A boltban a felesége által ültetett rózsákat is árulta, de jó párszor megtörtént, hogy ingyen a kezembe nyomta, mondván, legyen tele az a váza.

Amikor egy téli reggelen pár éve megkérdeztem, hogy nem fáradt-e, miért álldogál itt a fagyban, hát ilyen időben vevői se lesznek, csak rám nézett mosolyogva, és azt mondta, kedvesem, hát magát akkor hogyan szolgálnám ki?

Szolgálatnak tekintette, hogy színes, illatos virágokkal tegye szebbé a vevői napjait, tanácsokat adjon metszésről, virággondozásról, meséljen feleségéről, akinek tucatnyi verseskötete jelent meg, és rajongásig szerette a rózsáit. Utoljára február 12-én nyitott ki, két héttel később meghalt.

Fotó Béla bácsiról a bódé oldalára ragasztva. Készítője ismeretlen, aki a képet lefotózta, olvasónk, Perlay Péter
Fotó Béla bácsiról a bódé oldalára ragasztva. Készítője ismeretlen, aki a képet lefotózta, olvasónk, Perlay Péter

Halála annyira megrázta a helyieket, hogy egy kerületi Facebook-csoportban közösségi ötletelés kezdődött, hogyan tudnák megőrizni az ő és felesége emlékét. A II. kerület polgármesterét, Őrsi Gergelyt is bevonták a tervbe, aki szerdán a Facebook-oldalán jelentette be, hogy emlékművet kap a házaspár.

A virágos bódét elbontják ugyan, de a helyén virágos zöld szigetet és egy Kolodko Mihály által tervezett, páros miniszobrot emelnek Aranka néni és Béla Bácsi emlékére. Mint a polgármester írta,

„a bódé Aranka néni és Béla bácsi nélkül már sosem lesz ugyanolyan, de ez a zöld sziget minden arra járót emlékeztet majd arra, hogy milyen sokat jelentenek az apró gesztusok, amik boldogabbá teszik mindennapjainkat”.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!