A rendőrség szerint nem volt jogsértés Tiborcz turai kastélyszállójánál, és általában is állítják: kevés illegális szobakiadás van az országban

2021. április 14. – 10:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hétfőn posztolt arról, hogy több jelzést is kapott, hogy Tiborcz István luxusszállodája, a turai Schossberger-kastély – mai nevén Botaniq Hotel – a járvány alatt is üzemel. „Leginkább a hétvégi napokon van tele luxusautókkal a szálloda parkolója” – írta, és képeket is csatolt. Hétvégén személyesen is megnézte, akkor is tele volt a parkoló luxusautókkal, és a képviselő hozzátette, hogy törvény szerint a szállodák csak üzleti és oktatási céllal érkező vendégeket fogadhatnak jelenleg, a szombat esti érkezés viszont szerinte sem az üzleti, sem az oktatási céloknak sem sajátja. Szombaton este a képviselő bejelentést tett a rendőrségnél a járványügyi szabályok megsértése miatt.

A poszt után a Tiborcz-féle BDPST Group közleményt adott ki, amiben reagálnak a dologra. Ebben azt írták, az újranyitás jegyében mindhárom szállodájuknál elindult a létesítmények felkészítése, valamint a munkaerő tréningezése. „Jelenleg, maradéktalanul betartva valamennyi érvényes járványügyi jogszabályi előírást, mindhárom hotel csak és kizárólag üzleti céllal érkező vendégeket fogad. Az üzleti célról, a jogszabályi előírásoknak megfelelően, minden vendég maga tesz nyilatkozatot” – írták.

Hadházy az erről a közleményről beszámoló posztjában hozzáteszi: „Közben találtam egy orosz nyelvű gasztroblogot, amelyik pont a Botaniq Hotel képével magyarázza az olvasóknak, hova érdemes menni, és hogy csak nyilatkozni kell az üzleti célról, mást nem kérnek.”

A képviselő posztja után kérdéseket küldtünk a rendőrségnek ezzel a konkrét esettel kapcsolatban. De rákérdeztünk arra is, mennyire jellemző általában a feketén történő szobakiadás az országban. Utóbbira azért is kérdeztünk rá, mert a Magyar Nemzet nevű kormánylapnak Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános alelnöke egy interjúban arról beszélt, vidéken már jó ideje és most is jellemző a feketén történő szobakiadás. Megérkeztek a válaszok a rendőrségtől.

A rendőrség Hadházy turai kastélyszállós bejelentésével kapcsolatban megerősítette, hogy valóban érkezett bejelentés szombaton a rendőrségre, és utánajártak a dolognak.

„Igen, a rendőrség utánajárt a bejelentésnek. A kérdéses helyszínen a rendőrök ellenőrzést végeztek, azonban szabálytalanságot nem tártak fel”

– írták.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy ők sok jelzést kaptak, és több esetben be is bizonyosodott, hogy az ország több pontján a magán-szobakiadók, vendégházak, panziók üzemeltetői kijátsszák a korlátozásokat. Baldauf többek között azt mondta:

„Úgy bonyolítanak telt házas hétvégéket, hogy a szobákat a november óta meglévő vendégfogadási tilalom ellenére baráti társaságoknak adják ki, ám azt üzleti útként, például egy cég csapatépítő programjaként jegyzik be, ami a bezárás alatt is engedélyezett szolgáltatás. (…) Rengeteg konkrét példát tudnék említeni, többször ellenőriztük próbafoglalásokkal, hogy a Balaton körül vagy az ismert borvidékeken, népszerű utazási térségekben így szereznek illegális bevételt hónapok óta, lényegében következmények nélkül. Nemegyszer úgy jártunk, hogy a telefonban közölték: nem maradt már szabad szoba. Nyilván nem üzleti utazókkal telt meg az adott szálláshely”.

A rendőrségtől megkérdeztük, meg tudják-e a fentieket erősíteni saját tapasztalatuk alapján. Válaszukban azt írták:

„Nem. A rendőrség nem osztja az alelnök véleményét.”

Hozzátették: „Számos alkalommal ellenőriztünk szálláshelyeket saját észlelés vagy bejelentés alapján, és szabálytalanság esetén a jogszabályban foglalt szankcióval élt is a hatóság. Azonban tapasztalataink szerint az esetek jelentős részében a helyszínen fellelt bizonyítékok alapján nem volt megállapítható jogsértés; a tulajdonosok, üzemeltetők túlnyomó többsége betartotta a szabályokat”.

„Ami egy bejelentő számára jogsértő magatartásnak, szabálytalanságnak tűnhet, az a helyszíni ellenőrzéskor – a beszerzett bizonyítékok alapján – nem feltétlenül minősül annak, mert a dokumentumok alapján megállapítható, hogy a szálláshely legális tevékenységet folytat”

– írták.

Megkérdeztük azt is, hány alkalommal ellenőriztek szobakiadást, hány alkalommal derült ki, hogy nem volt szabályos, de válaszukban azt írták, külön gyűjtést a szálláshelyekre vonatkozóan nem végez a rendőrség, csak országos göngyölített statisztikát vezetnek a kereskedelmi üzletekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó ellenőrzésekkel és szankciókkal együtt, amit a koronavirus.gov.hu oldalon vezetnek a „Rendőrségi intézkedések száma” táblázatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!