20 centi hó is hullhat a hegyekben

2021. április 12. – 06:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nap első felében általában napos idő lesz a jellemző, északkeleten, keleten lehet több felhő az égen, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható.

Klasszikus meleg, tavaszi napnak indul a hétfő, ám délutánra jön a csapadék, valószínűleg nem is kevés hullik majd.

Délutántól délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, estére a Tiszántúl kivételével beborul az ég. A déli órákban a Dél-Dunántúlon, később a Dunántúlon másutt is, estétől már a középső megyékben is egyre többfelé várható eső, zápor, a Kisalföldön zivatar is kialakulhat.

A nap nagy részében élénk, az Észak-Dunántúlon időnként erős lesz a déli, délnyugati szél. Estétől Nyugat-Magyarországon északnyugatira fordul a szél, és viharossá fokozódik. Késő estére 4, 16 fokra hűl le a levegő.

Hétfő estétől, keddtől egészen csütörtökig már hűvös, csapadékos, szeles idő várható, sőt, ismét számíthatunk majd reggeli fagyokra a hét második felében. A magasabb hegyeinkben akár hó is előfordulhat.

Frissítés: Az Időkép előrejelzése szerint komoly csapadékmennyiségre készülhetünk, a hegyekben kedden és szerdán akár 20 centi hó is hullhat. Mint írják, a magasban történő lehűlés hatására kedden előbb a Dunántúl hegyvidéki tájain, majd az Északi-középhegységben is havas eső, havazás váltja az esőt. Alacsonyabban fekvő területeken is előfordulhat helyenként szilárd halmazállapot, de itt a pozitív hőmérséklet miatt nem fog megmaradni a hó.

A hegycsúcsokon ugyanakkor fagypont alá csökken a hőmérséklet, ennek köszönhetően a lehulló meg is marad. Elsősorban a Bakonyban, így a Kab-hegyen és a Kőris-hegyen akár 20 centi friss hó is összegyűlhet. Vastagabb hótakaró alakulhat még ki a Mecsekben, a Kőszegi-hegységben valamint az Északi-középhegység magasabb csúcsain.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!