Módosulhat a KRESZ, nem lesz kötelező a bringautakat használni

2021. április 06. – 22:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az InfoRádió Aréna című műsorában Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos arról beszélt kedden, hogy a kerékpáros szervezetek kérésére módosíthatják a KRESZ-t, és megszüntethetik a kötelező kerékpárút-használatot. A gyakorlott kerékpárosok ugyanis nagyobb veszélyben érzik magukat a keskeny, rossz minőségű kerékpárutakon, mint az autóúton haladva, főleg, ha a családosokat is kerülgetniük kell. A statisztika is ezt támasztja alá, elsősorban azokon a helyeken, ahol a járdán fut a kerékpárút.

A KRESZ-módosítással kapcsolatban három éve folynak az egyeztetések, az Országos Balesetmegőrzési Bizottsággal (OBB) a húsvét utáni második héten vitatják meg a felmerült vitás pontokat, mondta Révész Máriusz. Az elektromos rollerek megjelenése miatt is szükségessé vált a szabályok módosítása. „Úgyhogy én nagyon-nagyon bízom benne, hogy az OBB-vel történt egyeztetés után most már végre lesz egy olyan csomag, ami elfogadható lesz mindenki számára” – mondta a kormánybiztos. Az is felmerült, hogy jogszabályban tegyék kötelezővé a 4-5. osztályos gyerekeknek a közlekedési alapvizsgát. Májusban dőlhet el, hogy 2022-ben Budapestről rajtol-e a Giro d’Italia olasz kerékpáros körverseny, Révész szerint a fővárosi önkormányzattal még egyeztetniük kell ez ügyben.

A Magyar Kerékpárosklub mérései szerint tavaly tavasz óta növekszik a kerékpáros forgalom Budapesten, 2020-ban 15%-kal több kerékpározót mértek, mint 2019-ben, a növekedés pedig még télen is folytatódott. Ennek több oka is lehet: sokan biciklire váltva próbálták elkerülni a fertőzést, a biciklizés a korlátozások alatt is megengedett maradt, de az új bringasávok- és utak, illetve a rakpart megnyitása is vonzóbbá tette a kerékpározást.

Kövess minket Facebookon is!