Két és fél évvel ezelőtt büntetőfékezett a BMW-s, most emeltek vádat ellene

2021. április 01. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb büntetőfékezéses ügyben emelt vádat az ügyészség. „A vád szerint a vádlott egy közlekedési konfliktus miatti indulattól vezérelve indokolatlanul, erőteljesen fékezett egy utasokat szállító autóbusz előtt. A vészfékezés ellenére, a busz sofőrje már nem tudott megállni, a vádlotti gépkocsinak ütközött, aminek következtében több utas megsérült” – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség

A vádirat szerint a 37 éves férfi 2018. augusztus 6-án, délután, hajtott a BMW-jével a IV. kerületben a Megyeri úton a Fóti út irányába, amivel egy időben a Megyeri úton előtte, vele azonos irányban közlekedett egy menetrend szerinti autóbusz. A buszon többen utaztak, közülük többen állva.

A busz vezetője a Megyeri temető nevű megállóban megállt, majd onnan úgy indult el, hogy rögtön a belső forgalmi sávba sorolt, miután úgy ítélte meg, hogy ezzel más járművet a közlekedésében nem akadályoz.

Az autóbusz mögött azonban a megengedett 50 km/h sebességet jóval meghaladó, mintegy 90 km/h sebességgel közlekedett a vádlott, akinek emiatt fékeznie kellett, a sebességét 65 km/h-ra csökkentette. Az autós szerint a buszos vágott be elé szabálytalanul, ezért villogott és dudált a buszra. Majd mérgében – 75 km/h sebességre felgyorsulva – az autóbuszt megelőzte.

Miután megelőzte „a megfelelő távolságot nem tartva, visszasorolt az autóbusz elé, és az autót szándékosan és indokolatlanul, erőteljesen lefékezte, így az autóbusz utasainak testi épségét közvetlen veszélynek tette ki” – fogalmaz az ügyészség.

Az autóbusz sofőrje az ütközést úgy próbálta elkerülni, hogy vészfékezett, megállni azonban a már így sem tudott, az autóbusz elejével a vádlotti gépkocsi hátuljának ütközött.

Az ütközés következtében az autóbusz több utasa az ülésből előre esett, a buszon állók közül többen elestek. Volt, aki mellkas zúzódást, vérző hámsérüléseket, más utas pedig test szerte, zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A szándékos veszélyhelyzet okozás miatt történt ütközés következtében az autóbuszban több mint 300.000 forint, míg a gépkocsiban mintegy 1.500.000 forint anyagi kár keletkezett.

A férfival szemben a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség közúti veszélyeztetés, valamint nagyobb, illetve kisebb kárt okozó rongálás miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, és közügyektől-, illetve járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratban, áll a közleményben