Luxusnyaralásból tértek vissza a milliárdos károkat okozó bűnszervezet tagjai, rajtuk ütött a NAV

2021. március 31. – 11:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 3 milliárdos kárt okozó, fiktív számlázásra épülő, a Közép-Dunántúlról irányított bűnszervezetet számolt fel a NAV, írja a NAV Facebook-oldala.

A bűnszervezetet az EUROPOL támogatásával, több mint 300 pénzügyi nyomozó és járőr részvételével számolták fel egy nemzetközi akcióban. A gyanú szerint a szervezet

  • főként reklámtevékenységről állított ki számlákat a partnereknek, akik havonta utaltak a fiktív szolgáltatásokra pénzt;
  • az átutalt összeget a bűnszervezet ezután a hozzájuk tartozó bukó cégek számláiról készpénzben felvette;
  • majd részesedés fejében visszajuttatta a megrendelőknek.

A bűnszövetkezet cégei valós tevékenységet nem végeztek, sem telephelyük, sem alkalmazottaik, sem eszközeik nem voltak.

A szervezet fején végül otthonában ütöttek rajta, két társát pedig luxusnyaralásukból hazatérve fogták el a repülőtéren a NAV nyomozói. A nyomozók a szervezet tagjainak széfjéből nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le, illetve bankszámlákat, követeléseket és ingatlanokat zároltak csaknem másfél milliárd forint értékben. 35 embert hallgattak ki, 9-et őrizetbe vettek.

A nyomozás Magyarországon és Horvátországban zajlott, a nyomozók több mint száz helyszínt kutattak át, kerestek bizonyítékokat a cégek ügyvédeinél és a bűnszervezethez köthető ingatlanokban is. Utóbbiakban engedély nélkül tartott éles lőfegyvert és lőszert, a bűnszervezet egyik tagjánál pedig kábítószergyanús anyagot is találtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!