Jelentősen csökkentette a megyei lapokat kiadó Mediaworks gigabírságát a versenyhivatal

2021. március 31. – 17:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) újraszámolta a megyei napilapok piacait felosztó korábbi regionális lapkiadókra kiszabott kartellbírságot, és 2,2 milliárd forint helyett 830 millió forintos bírságot szabott ki a jogutód Mediaworks Hungary Zrt.-re – írja az MTI.

A Gazdasági Versenyhivatal 2014-ben összesen 2,2 milliárd forintos gigabírságot szabott ki a négy akkori legnagyobb hazai regionális lapkiadóra, az Axel Springerre, a Russmediára, a Lapcom Kiadóra és a Pannon Lapokra, mert a magyar piac felosztását célzó versenykorlátozó megállapodást kötöttek.

A versenyhivatal döntése a törvény szerint kiszabható maximális bírsággal sújtotta a vállalatokat a közel tíz évig tartó kartellmegállapodás miatt. A cégek fellebbeztek, az ügy az elmúlt években több bírósági fórumot is megjárt, majd a Fővárosi Törvényszék 2019-es jogerős ítéletével a bírságszámításnál új eljárásra utasította a GVH-t, és helybenhagyta a versenyhatóság döntését.

A GVH a megismételt eljárásában a jogorvoslati döntéseknek megfelelő, bíróság által megszabott módszerrel határozta meg a korábban kiszabott bírságösszegeket, azaz a Fővárosi Törvényszék iránymutatásnak megfelelően nem a törvény által meghatározott lehetséges bírságmaximum összegéből indult ki.

A számítás figyelembe vette azt is, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. mint a 2000 és 2010 közötti kartell valamennyi szereplőjének jogutódja az eljárás során végig együttműködött a hatósággal. A GVH emellett figyelembe vette a cég által bevezetett, a jövőbeni hasonló jogsértések elkerülését célzó versenyjogi megfelelési programot, valamint a világjárvány hatásait a vállalkozásra, a megismételt eljárásban így összesen mintegy 830 millió forintos bírságot szabott ki a cégre – közölte a nemzeti versenyhatóság.

A Mediaworks portfóliójába tartoznak többek között a megyei lapok, a Nemzeti Sport, a Hír TV és a Magyar Nemzet is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!