Már tavaly megugrott a válókeresetek száma, de hol van még a home office-hatás?

Legfontosabb

2021. március 30. – 14:59

Már tavaly megugrott a válókeresetek száma, de hol van még a home office-hatás?
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A 2020 tavaszi kijárási korlátozás után júliusban 15 százalékkal emelkedett meg a bíróságokra beadott válókeresetek száma az előző évekhez képest – derül ki az Országos Bírósági Hivatal adataiból, amelyeket a Telex kérdésére küldtek el. A tavaly júniusi és júliusi kiugráson kívül a válókeresetek számában egyelőre nem látszik nagy eltérés a korábbi évektől, 2020-ban összességében kevesebb válókeresetet adtak is be. A Telexnek nyilatkozó családjogi ügyvédek szerint az elmúlt egy év összezártsága kiélezhette a feszültségeket, vagy véglegesen bebizonyíthatta a házasságok csődjét. Többen arra számítanak, hogy a válások száma ezután fog igazán emelkedni.

Most leginkább a kórházakban folyó emberfeletti küzdelemre figyelünk, de tudjuk, hogy a koronavírus-járványnak komoly gazdasági és társadalmi hatásai vannak és lesznek. Sokan vesztették el állásukat, az emberek pszichés állapota egyre rosszabb, a családok kényszerű összezártságba kényszerültek, a gyerekek nem járnak iskolába, nagyrészt megszűnt a társasági élet.

A járvány és a válság hatásai a házasságokat és a párkapcsolatokat sem hagyják érintetlenül. A válások száma azonban nem tud olyan mutató lenni, ami közvetlenül és gyorsan jelzi az egy éve tartó járványhelyzet következményeit. Időben ugyanis eléggé szétszóródik, hogy ki mikor hozza meg a végső döntést a válásról, mint ahogy aztán az erről szóló bírósági határozatok sem egy időben születnek meg.

Márciusban csökkent, júliusban nagyon megemelkedett a válókeresetek száma

Az Országos Bírósági Hivataltól ezért a beadott válókeresetek számát kértük el. Az OBH válaszában az elsőfokú házasság felbontása iránti perek számát küldte el 2016 és 2020 között. A táblázatban a közös megegyezéssel és a közös megegyezés nélküli házasság felbontása iránti perek is szerepelnek.

A grafikonon látható, hogy a 2020 tavaszán kialakult rendkívüli helyzet, az ország első lezárása feltehetően sokakat visszatartott a válókereset beadásától. 2020 márciusában így a válókeresetek száma is jelentősen csökkent – pedig korábban jellemzően ilyenkor indul az egyik szezonális csúcs. Az elmúlt évekhez képest hasonlóan alacsony volt a kezdeményezett válások száma 2020 májusában is.

Az első hullám lecsengése után aztán az élet visszatérni látszott a normális kerékvágásba, így 2020 júniusától, de még inkább júliustól az előző évek azonos időszakához képest is jelentős kiugrás volt tapasztalható.

Júliusban 2018-hoz és 2019-hez képest 15 százalékkal emelkedett meg az elsőfokú válóperek száma.

(Nyáron ugyan a bíróságok ítélkezési szünetet tartanak, de a kereseteket ettől függetlenül is be lehet adni.) Jól látszik az is, hogy az év második felében aztán szám szerint és a trendekben is pontosan úgy alakult a válókeresetek száma, mint a korábbi években, és

2020-ban összességében kevesebb (25 623) válóper indult, mint 2019-ben (26 736), és az elmúlt négy év átlagánál is 5 százalékkal alacsonyabb volt ez a szám.

Belefáradás, eltávolodás, elhidegülés

A tavaly tavaszi kijárási korlátozás feloldása után május végétől egész nyáron és ősszel kiugróan sok ügyfél keresett meg azzal, hogy válni szeretne – mondta a statisztikákkal egybehangzóan a Telexnek Sass Rita családjogi ügyvéd. Az ügyvédi praxisnak addig is sok válási ügye volt, de ezek száma tavaly nagyon megemelkedett. Sass Rita azt sem tartja kizártnak, hogy a mostani korlátozások feloldása után újabb hullám indul majd.

Az ügyvéd szerint ugyan a válások valóban nem egy időben zajlanak le, egy részük mégis lehet egyfajta közvetlen mutatója a koronavírus-járványnak. Közös megegyezés esetén, ha kiskorú gyermek is van, akkor békítő tárgyalással együtt is már akár 5-6 hónap alatt kimondhatja a bíróság a válást.

Az iroda tapasztalatai szerint azonban az utóbbi időben egyre gyakoribb a hosszabbra nyúló pereskedés, ebben az esetben akár 1,5-2 évig is elhúzódhat a válás. Sass Rita szerint ennek feltehetően az az oka, hogy türelmetlenebbé váltak az emberek, belefáradtak, belefásultak a kapcsolatba, és kevésbé akarnak kompromisszumot kötni.

Sass Rita szerint a válások egy része annyiban összefüggésbe hozható a kijárási korlátozásokkal, hogy az összezártságban nehezebb elviselni a másikat, jobban kiéleződik a feszültség, és jobban megmutatkozik az elhidegülés. Emellett természetesen sok olyan házasságot látni, amelyik a mostani rendkívüli helyzet nélkül is felbomlott volna. A családjogi ügyvéd tapasztalatai szerint a válások fő oka az eltávolodás, az elhidegülés, a belefásulás és a gyerekkel kapcsolatos problémák. A náluk megforduló eseteknél nem a hűtlenség a legfőbb ok. „Az emberek elfáradnak a kapcsolatokban, és már nincs erejük helyrehozni, inkább továbblépnek” – mondta Sass Rita.

A home office következményei később mutatkoznak meg

Juhász Zoltán ügyvéd is megerősíti, hogy sok esetben a Covid-helyzet okozta kényszerű összezártság hozott felszínre olyan konfliktusokat, amelyeket már nem tudtak kezelni a házasfelek. Juhász szerint a home office kihívásai még nem 2021 tavaszán, inkább a későbbi hónapokban, években fognak igazán megmutatkozni a válókeresetek számában.

Juhász a válások számának emelkedése mögött részben más okokat lát, mint Sass Rita. Az ő tapasztalatai szerint az továbbra sem változott, hogy a legtöbb esetben a másik fél vélt vagy valós hűtlensége a kiváltó ok. Legalábbis ezt jelölik meg bontóokként a felek, miközben az ügyvéd szerint a valóságban ez már a legtöbbször nem ok, hanem következmény.

Változatlanul gyakori az is, hogy a házastárs családjával (anyóssal-apóssal stb.) fennálló viszályok válnak elviselhetetlenné. A leginkább bestiális pereskedés továbbra is a gyermekekért folytatott elkeseredett küzdelemhez kötődik, amit egyre gyakrabban az igénybe vett állami támogatások (csok) visszafizetésének kötelezettsége is terhel – mondta a Telexnek az ügyvéd.

Az ügyvéd egy új jelenségre is felfigyelt: érezhetően megnőtt azon válások aránya, ahol nagyon röviddel, akár néhány hónappal követi az esküvőt a bontókereset benyújtása.

A gyerekekkel való kapcsolattartás kérdése fontosabbá vált a járvány idején

Geréb Marianna ügyvéd alapvetően kétféle esetkörrel találkozik a praxisában. Az egyik az, amikor az ügyfél egy konzultáción csak előzetesen fel szeretné térképezni, hogy mi vár rá és a közös gyermekekre egy esetleges válás esetén, milyen jogok illetik meg őt, mi a válás folyamata, illetve hogyan tudja a válást közös megegyezéssel rövidíteni – különösen a gyermekek védelme érdekében. A másik típusú ügyfél már konkrét válási szándékkal fordul hozzá. Ilyenkor a megegyezés érdekében peren kívüli egyeztetést tartanak, vagy ezt átlépve rögtön beadják a keresetlevelet. A két típusú megkeresés aránya körülbelül 50-50 százalék.

Geréb szerint mindenképpen említést érdemel az is, hogy sokan szerették volna a kialakult covidos helyzetre tekintettel rendezni az akár már évek óta fennálló vitás helyzetet, így a válás mellett a közös gyermekek feletti szülői felügyeleti jog vagy a kapcsolattartás kérdését tisztázni. Amennyiben közös kiskorú gyermeke van a házaspárnak, úgy válás esetén a szülői felügyeleti jog, a kapcsolattartás és a gyermektartásdíj kérdésében is kötelezően dönteni kell a bíróságnak, így ez a két kérdéskör egybeolvadt és felerősödött a járvány idején.

Geréb Marianna ügyfelei a válást az alábbi okokkal indokolták:

  • A hosszú összezártság miatt a válással mint opcionális kiúttal igyekeztek csillapítani a folyamatos feszültséget mind a gyermekek, mind a felnőttek nyugalma érdekében.
  • Fontos szempont volt a vagyonjogi kérdések tisztázása, hogy a vagyon felosztása után mind a két fél külön ingatlanban, külön életet tudjon kezdeni.
  • Meghatározó igény volt, hogy a home office és az óvodák, iskolák bezárása miatt a közös gyerekkel való kapcsolattartásnak követhető és végrehajtható szabályozása legyen.
  • Több éve húzódó vitás helyzeteket, kérdéseket igyekeztek rendezni.
  • Az összezártság és az intenzív együttlét miatt a felszínre kerültek akár évek óta elnyomott problémák. A párok megbizonyosodtak az elhidegülésről, és napvilágra kerültek hűtlenségi ügyek.

Tari Annamária pszichoanalitikus is úgy látja: van összefüggés az egy éve tartó Covid-helyzet és a válások között. A szakember azt mondta:

A párkapcsolatokban most először kellett olyan külső veszéllyel megbirkózni, ami megmutatott olyan tulajdonságokat, viselkedési jellemzőket a másikban, amiket normális életvitel esetén nem látnak egymáson az emberek.

Tari Annamáriával hamarosan interjút olvashatnak erről a témáról a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!