Túl korán indult idén az export, júliusig halhiányra számíthatunk

2021. március 26. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Ilyen kevés hal, mint most, még nem volt Magyarországon március végén, aminek a jól sikerült karácsonyi szezon és a korán beindult export az oka – írja Lévai Ferenc Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivő Világgazdaságnak adott interjúja alapján az MTI. Lévai szerint május végére elfogynak a piacérett halak a hazai tavakból, a kialakult hiány akár júliusig is tarthat.

A kormoránok az idén szokatlanul nagy kárt okoztak az ivadékokban, ami a következő két év termelésére hat negatívan. Az árak a tavalyinál 10 százalékkal magasabbak, és várhatóan tovább emelkednek.

A szokatlanul korán felpörgő, főleg Romániába, Lengyelországba és Németországba irányuló kivitel láttán a MA-HAL februárban felmérést készített, amelyből kiderült, hogy a halgazdálkodóknak nincsenek pluszkészleteik. A busa például teljesen eltűnt a piacról, de a pontyexport is jóval nagyobb volt a szokásosnál.

A szóvivő szerint most mindenki arra törekszik, hogy a meglévő vevőit kiszolgálja – a piaci halárusokat, a nagy áruházláncokat és a horgászegyesületeket –, de az exportigényeket már nem tudják kielégíteni. Azt jó hírnek tartja, hogy itthon is nő a kereslet, mert az azt jelenti, hogy egyre többen esznek halat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!