Hetekre rácsok mögé zártak egy autista fiút az egri intézetben

2021. március 26. – 16:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fogyatékosok egri otthona általában felnőtteket fogad, de fiatalokat is gondoznak, 2018-ban egy 16 éves fiú olykor megalázó körülmények között élt – erről írt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a 444-en vezetett rovatában. Az eltérő fejlődésű gyermek autizmussal élt, zaklatott időszakaiban arra lett volna szüksége, hogy egy szakember csak vele foglalkozzon. Erre azonban nem volt lehetőség a súlyos szakemberhiány miatt.

Mivel a gyerek nem beszélt, ezért a reakciói, agressziója megértését kommunikációs akadályok is nehezítették. A TASZ-t arról értesítették, hogy egy ketrecre emlékeztető szerkezetbe zárták többször az intézetben. Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy egy évben többször is 168 órás fogságba került, és nem csak ideiglenesen különítették el.

Egy gyerek hetekig tartó rácsos ágyba zárása nem lehet megoldás a viselkedésproblémák kezelésére, és az ombudsman szerint is súlyosan megsértették a jogait.

Az eset arra is rávilágított, hogy Magyarországon nincs a súlyos viselkedésproblémával élő, krízishelyzetben lévő autista gyermekek számára egyetlen bentlakásos otthon sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!