Varga Mihály jóváhagyása nélkül oszthat pénzt a kultúrára Kásler Miklós

2021. március 25. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az államháztartási törvényben meghatározottakkal szemben nem szükséges a pénzügyminiszter jóváhagyása a Nemzeti Kulturális Alap teljes költségvetési maradványainak elosztásához, pontosabban „a veszélyhelyzetből eredő, a kulturális ágazatot érintő hátrányos következmények enyhítése érdekében kulturális támogatási célokra” való felhasználásához a következő kb. két hónapban egy friss rendelet szerint – írja a Hvg.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány egyedi döntésekkel határozhatja meg azokat „a támogatási célokat és kedvezményezetteket, amelyek támogatása céljából az (1) bekezdés szerinti maradvány felhasználható azzal, hogy a támogatási jogviszony létesítéséről az Alap kezelő szerve gondoskodik”.

Írják azt is, hogy a fenti támogatások részletes feltételeinek meghatározására, a szakmai beszámolók ellenőrzésére egy ideiglenes szakmai kollégiumot állítanak fel. A döntések végrehajtása ugyanakkor Kásler Miklós, az Emmi miniszterének hatáskörébe tartozik, Varga Mihály jóváhagyása nélkül.

A rendelet május 23-ig érvényes, és a törvényi előírástól eltérően, a veszélyhelyzeti felhatalmazás jogán például az NKA-s maradványösszegből kulturális örökségvédelem alá nem eső, de kulturális célú építési beruházás, felújítás is támogatható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!