„Büdös magyar banditákról” szóló cikke miatt marasztalta el a Kúria Tóta W. Árpádot

2021. március 24. – 20:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elmarasztalta a Kúria Tóta W. Árpádot egy 2018. november 7-i, a HVG-n megjelent publicisztikája miatt, írja a 444 a Kúria döntése alapján.

Ahogy a Kúria döntése írja,

„A Kúria az elsőfokú bíróság megállapításával értett egyet, amely szerint a magyar nemzethez tartozókra a »büdös« és a mai közbeszédben pejoratív tartalmú »migráns« jelzők, illetve a »magyar banditák« kifejezés használata a magyar nemzet közösségének méltóságát sérti.”

A Kúria szerint a „közéleti vitában az elmarasztaló vélemény kifejezése a véleménynyilvánítás szabadsága által védett érték, azonban az ennek kifejezéséhez használt írói eszköz és az irónia műfaji sajátossága sem adhat korlátlan felmentést mások emberi méltósága, vagy a közösségek méltósága megsértésének felelőssége alól.”

Tóta W. Árpád cikke ellen keresetet nyújtottak be korábban, a két felperest a volt jobbikos Gaudi-Nagy Tamás képviselte. Az elsőfokú bíróság a felperesek javára döntött, míg a másodfokú bíróság elutasította a keresetet.

Tóta W. korábban azt írta a Magyar ember nem lop, csak kalandozik címmel megjelent cikkében, hogy

„Árpád fejedelem sem állította hadbíróság elé az Európát végigfosztogató vitézeit, hanem kitüntette őket. A rablást, gyújtogatást és erőszakot – »kalandozást« – pedig nem jogi határozatok állították le, hanem az augsburgi csata. Ott az történt, hogy a büdös magyar migránsok ugyan váltig állították, hogy ők bűncselekmény hiányában, sőt mellőzésével dúlják éppen a falvakat és kolostorokat. Ám az európai lovagok telibe szarták az ő játékszabályaikat és illiberális világképüket, és seggtől szájig beléjük állították a pallost. Ezután a magyar banditák bátran hazaszaladtak, és elújságolták, hogy kurva nagy verés jár most már a kalandozásért.”