Orvosi bravúr mentette meg a hároméves ikerpár kezét

2021. március 24. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apert-szindróma ritka genetikai betegség, minden százharmincezredik újszülött szenved benne. A definíciója: az egész szervezetre kiterjedő, súlyos, krónikus funkcióvesztéssel járó komplex fejlődési rendellenesség.

Egy magyar ikerpár, Zsombor és Zalán is úgy született, hogy a kezeik nem fejlődtek ki rendesen, az ujjcsontjaik rövidek voltak, a növekedési irányuk pedig nem megfelelő. Hetthéssy Judit doktornő már magzati korukban megismerte őket, és már akkor eldöntötték, hogy műtétre lesz szükség.

Az ikerpár – Fotó: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
Az ikerpár – Fotó: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

„Az orvosi csapatban gyermekgyógyász, idegsebész, több kézsebész, aneszteziológus és fejlődés neurológus dolgozott együtt. Közös munka volt annak eldöntése, hogy milyen időzítéssel lehet nekiállni a kézen végzett korrekciós műtéteknek. Nemcsak a csontokat kellett szétválasztani, hanem lágyrészeket is pótolni kellett. Az egyéves születésnapjuk és egy-egy koponyaműtét után végeztük el az első kézműtétet”

– ismertette Hetthéssy.

Az ikrek május 29-én lesznek háromévesek, eddig négy-négy kézműtéten estek át, még kettő vár rájuk. Ősszel óvodába mehetnek, mindenben ugyanúgy részt vehetnek, mint óvodás társaik, kisiskolásként pedig az írástanulás is biztosított lesz számukra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!