Orvosi bravúr mentette meg a hároméves ikerpár kezét

2021. március 24. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apert-szindróma ritka genetikai betegség, minden százharmincezredik újszülött szenved benne. A definíciója: az egész szervezetre kiterjedő, súlyos, krónikus funkcióvesztéssel járó komplex fejlődési rendellenesség.

Egy magyar ikerpár, Zsombor és Zalán is úgy született, hogy a kezeik nem fejlődtek ki rendesen, az ujjcsontjaik rövidek voltak, a növekedési irányuk pedig nem megfelelő. Hetthéssy Judit doktornő már magzati korukban megismerte őket, és már akkor eldöntötték, hogy műtétre lesz szükség.

Az ikerpár – Fotó: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

„Az orvosi csapatban gyermekgyógyász, idegsebész, több kézsebész, aneszteziológus és fejlődés neurológus dolgozott együtt. Közös munka volt annak eldöntése, hogy milyen időzítéssel lehet nekiállni a kézen végzett korrekciós műtéteknek. Nemcsak a csontokat kellett szétválasztani, hanem lágyrészeket is pótolni kellett. Az egyéves születésnapjuk és egy-egy koponyaműtét után végeztük el az első kézműtétet”

– ismertette Hetthéssy.

Az ikrek május 29-én lesznek háromévesek, eddig négy-négy kézműtéten estek át, még kettő vár rájuk. Ősszel óvodába mehetnek, mindenben ugyanúgy részt vehetnek, mint óvodás társaik, kisiskolásként pedig az írástanulás is biztosított lesz számukra.