Fejenként hatezer forinttal fizetett le hajléktalanokat, hogy átjelentkezzenek Várföldére szavazni

2021. március 23. – 15:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Választás rendje elleni bűntett és közokirat-hamisítások miatt emelt vádat a Zala Megyei Főügyészség egy várföldei férfi ellen, aki a két évvel ezelőtti önkormányzati választáson hajléktalanoknak fizetett lakcímbejelentésért és szavazatukért – tájékoztatta a főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

A most 29 éves férfi – akinek egyik családtagja jelölt volt az önkormányzati választáson –még 2019 szeptemberében megkeresett három nagykanizsai hajléktalant, hogy jelentkezzenek be állandó lakosként egy várföldei ingatlanba, az októberi önkormányzati választáson pedig szavazzanak majd az általa megnevezettekre.

A fiktív bejelentkezésért fejenként ezer forintot, a szavazásért pedig egyenként ötezer forintot ígért.

A hajléktalanok az ajánlatot elfogadva öt nappal a választás előtt a fiktív bejelentőlapokkal be is jelentkeztek a nagykanizsai okmányirodában a megjelölt várföldei házba, így bekerültek a helyi választási névjegyzékbe. A férfi a bejelentkezésért kifizette a fejenként ígért ezer forintot.


A választás napján a három hajléktalant Nagykanizsán egy gyorsétteremben vendégül látta, majd autóval Várföldére szállította őket, ahol az italboltban bort fizetett nekik. Itt magyarázta el, hogy melyik polgármesterjelöltre és képviselő-jelöltekre kell szavazniuk, de a biztonság kedvéért egy-egy cédulára a neveket is felírta, és a névjegykártyáját is átadta azzal, hogy a nevek megjegyzése után ezeket a papírokat semmisítsék meg. A hajléktalanok a választáson a megjelölt emberekre adták le a voksukat, majd ezt követően az italboltban megkapták a megígért öt-ötezer forintot. A férfi ellen a választás rendje ellen anyagi juttatással befolyásolásra törekvés, valamint háromrendbeli közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat.


A Pécsi Ítélőtábla végzésben állapította meg, hogy a 2019. október 13-án Várföldén megtartott polgármester- és képviselő-választás jogszabálysértő volt, így azt meg is kellett ismételni. Ennek oka, hogy a helyi választási bizottság nem vizsgálta, hogy alig másfél hónap alatt hogyan növekedett 157-ről 239-re a település választásra jogosult lakosainak száma. Ebben az ügyben a fiktív lakcímbejelentők ellen „intellektuális közokirat-hamisítás bűntette miatt” külön eljárásban folyik nyomozás.


Várföldén a helyi választási bizottság a 2019. november 10-én megismételt szavazás után sem hirdetett eredményt, mert úgy ítélte meg, hogy ismét sok idegen vett részt a szavazásban. A megyei területi választási bizottság azonban ezt a hallgatást jogsértőnek tartotta, egyúttal pedig megállapította a választás eredményét, vagyis kihirdette a nyertes polgármestert és a képviselőket. Az ügy ezzel nem zárult le, mert újabb jogorvoslati kérelem miatt a Nemzeti Választási Bizottság is tárgyalta az ügyet jogszerűnek megállapítva az eredmény kihirdetéséről szóló döntést. Az alulmaradt polgármester-jelölt végül a Kúriához is benyújtotta felülvizsgálati kérelmét, mivel szerinte a megismételt választás is jogszabálysértő volt, a bírói testület azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kérelmet – mert a beadvány készítője nem bizonyította egyértelműen érintettségét –, lezárva ezzel az utolsó jogorvoslati lehetőséget is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!