130 milliárd forintnyi norvég hitelből fejlesztik a magyar haderőt

2021. március 17. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Haderőfejlesztési finanszírozásról kötött megállapodást norvég pénzintézetekkel a Pénzügyminisztérium – számolt be az MTI. Az Export Credit Norway (ECN) és a Norwegian Export Credit Guarantee Agency (GIEK) összesen 348,5 millió euró, azaz mintegy 130 milliárd forintnyi forrást biztosít Magyarország harci-védelmi képességének növeléséhez, a beszámoló szerint kedvező feltételekkel.

A közleményben az áll, a finanszírozás illeszkedik az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) stratégiájába: alacsony költséggel jár, kedvezőbbé teszi az államadósság hátralévő futamidejét, és elősegíti, hogy Magyarország több lábon álljon az adósságkezelésben. Az exporthitel költségei hozzávetőlegesen megegyeznek a devizakötvény-kibocsátáséval, a futamidő a teljes összeg lehívásától számított nyolc és fél év.

Az ECN és a GIEK által nyújtott exporthitel finanszírozás a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósuló harci-védelmi fejlesztést tesz lehetővé (ez a program az elmúlt huszonöt év legnagyobb honvédelmi programja). A forrás a 410 millió euró összegű NASAMS szerződéshez kapcsolódik, amelyet Magyarország a Norvég Kongsberg Defence & Aerospace AS szállítóval 2020 novemberében kötött meg. A haderő speciális beszerzésének 85 százalékát fedezi az exporthitel.